Beyaz Eşya

Arar: Ülke standardına uygun fiş ve adaptör kullanımını ele aldık

Arar: Ülke standardına uygun fiş ve adaptör kullanımını ele aldık

ZEYNEL ARAR
BEYAZ EŞYA VE KÜÇÜK EV ALETLERİ KOMİTESİ BAŞKANI

Beyaz Eşya Komitesi’nin yapmış olduğu çalışmalardan bahseder misiniz?
Yaptığımız toplantıda birkaç başlık altında çalışmalar yürütme kararı aldık. Öncellikle güncel sorunumuz olan beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin ihale yapılırken, ülkemizin standardına uyguna olan fişlerin ve adaptörlerin kullanımını ele aldık. Onun dışında bazı sıkıntılarımız var. Bunlar; şu anda ülkeye gelen beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden fişlerin gümrükte veya gümrük öncesi EMO tarafından kesimi veyahut değiştirilmesi talep ediliyor. Bizde, küçük bir ülke olduğumuz için hacimlerimizde bunu yapamayacağımızı belirtmiştik. Ancak buraya geldikten sonra değiştirilebilir denildi ve bu konuda da bize bir adaptör seçeneği sundular, fakat adaptörde sadece bir firmanı tekelinde bir ürün olarak yer alıyordu. Başka bir firma bu ürünü getirtemiyor. Bu nedenden hem tekelleşme, hem de sadece bir firmaya yönelik bir algı gibi görünüyordu. Herkes bu durumdan şikayetçiydi. Bunun için İngiliz standardı normal bir fişin faturasını ibraz edip, hem ticaret dairesi hem de EMO nezdinde girişimde bulunmaya başladık.
Öte yandan bizler ürünleri ithal ederken, bir ürün için yıl içerisinde her getirdiğimizde ön izin getiriyorduk. Bu konuyu pekiştirmek adına bir örnek vererek anlatacak olursam eğer; varsayın ki bugün bir buzdolabı modeli getiriyorsunuz, gelen buzdolabı için EMO’dan ön izin başvurusunda bulunuyor ve başvurudan sonra bir süreç kaybı yaşıyor, aynı zamanda bir bedel kaybediyorsunuz. Ertesi gün, dün aldığınız aynı model buzdolabı tekrar sipariş edip, tekrar geldiğinde yine aynı süreci ve aynı parayı veriyorsunuz. Bizler de dolayısıyla maliyete yansıtıyoruz. Maliyete yansıyan bu süreç ve ücret, aynı zamanda tüketicinin de maliyetinin artması ve gereksiz bir zaman kaybına yol açıyor.
Bununla ilgili yapılması gereken de, aynı model ürüne bir defa izin alıp ve yine bir defa ücret alarak belirli bir tarih arasında herhangi bir ücretin ödenmemesidir. Aynı model ürüne her gün, her hafta veya her ay getirildiğinde maliyet ödemenin gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu hem EMO için, hem de bizler için bir zaman kaybı ve mali kayıp, aynı zamanda tüketici içinde ek bir maliyet kaybıdır.
Bir diğer konumuz ise, Ticaret Dairesi’nde Hakem Heyeti vardır. Hakem Heyetine talebimiz, bir bilirkişinin yer almasıdır. Bizim sorunlarımız olduğu zaman Hakem Heyetine ve EMO’ya bilirkişinin gitmesidir. Tüketicinin herhangi bir sorunu olduğu zaman tüketicinin derdini anlayabilmesi ve bizlerin ürünleri getirirken bir sorunla karşılaştığımızda bu sorunumuzu anlatabileceğimiz ve ortak bir noktada buluşabileceğimiz bir kişinin bulunması gereklidir. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir girişimimiz olacaktır.
Yine aynı şekilde ülkemizde bazı menşe gruplarına göre bazı ihalelerde menşe gruplarının kabul edilip, edilmeme durumları oluyor. Bu konuda, “Menşelerin gruplarına göre ayrılma nedenleri nelerdir? Neye dikkat ediliyor? Amaç belirli bir standardı yakalamak mıdır?” gibi bir araştırma içerisine gireceğiz. Çünkü bazı firmalarımız uzak doğudan ürün getirdiklerini, getirdikleri ürünleri çok kaliteli olmasına rağmen; “Bizler uzak doğu menşeli olduğumuzdan dolayı ihalelere katılamıyoruz” diyorlardı. Bununla ilgili menşe bakılmak yerine, standardına bakılması için bir girişimde bulunacağız. Toplantımızda bu tip başlıkları ele aldık ve bunlarla ilgili en azından 3 ayda 1 toplantı yaparak hem üyelerimizi bilgilendireceğiz, hem de sorunlarımızı ele alacağız.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL