Teknoloji

Çin’den 34 teknoloji firmasına uyarı

Çin’den 34 teknoloji firmasına uyarı

Alibaba’ya verilen rekor ceza sonrası Çin, 34 internet firmasına rekabete aykırı uygulamalarını gelecek aya kadar düzenleme çağrısı yaptı.

Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu’nun pazar hakimiyeti, tekelleşme ve benzeri ihlallerde bulunan firmalar için bildiri yayınlamasının ardından Tencent ve Meituan hisseleri düşüşünü hızlandırdı.

Bildiride, 34 firmanın gelecek aya kadar iç denetimini gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri yapması ve meşru faaliyetlerde bulunarak kurallara tamamen uyma taahhüdünde bulunması gerektiği belirtildi.

E-ticaret devi Alibaba’ya 4 aylık soruşturma sonrası geçen hafta rekabete aykırı uygulamaları ve haksız pazar hakimiyeti gibi suçlamalar nedeniyle 2.8 milyar dolarlık rekor para cezası verilmişti. Ceza beklentilerin altında kalırken Alibaba hisseleri o günden beri yüzde 7 civarında yükseliş kaydetti. Tencent ve Metuan hisseleri ise bir sonraki hedefin kendileri olacağı endişesiyle düştü.

Bugün Tiktok’un sahibi ByteDance, Baidu, JD.com gibi sektörün öncüleriyle regülatörler arasında bir toplantı gerçekleşti. Düzenleyiciler, internet şirketlerini ‘Alibaba örneğini’ vererek tekelci uygulamalar konusunda uyardı. Meituan ve JD hisseleri yüzde 3’ten fazla düştü.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL