Dünya Ekonomi Haber

FED faiz kararını açıkladı

FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), federal fonlama faizinde değişiklik yapmadı.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Haziran ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

Fed yetkilileri faizi sabit tuttu ancak 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken yükseliş tarihini öne çekti ve İstihdam ve enflasyonda önemli ilerleme kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etme sözü verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi, iki günlük politika toplantısının ardından yayımladığı bildiride aşılarda kaydedilen ilerlemenin ABD’de Kovid-19’un yayılmasını azalttığını belirtirken “Bu ilerleme ve güçlü politika desteği ile ekonomik faaliyet ve istihdam göstergeleri güçlendi” ifadeleri kullanıldı.

Fed, aşkın rezervler üzerindeki faizi ise yüzde 0.10’dan yüzde 0.15’e yükseltti.

Büyüme beklentisi yükseldi

Fed’in ekonomik projeksiyonlarında 2021 büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edildiği görüldü. Son projeksiyona göre Fed’in 2021 ABD büyüme beklentisi yüzde 7 oldu. Önceki tahmin yüzde 6,5 düzeyindeydi.

2022 beklentisi ise yüzde 3,3 seviyesinde korundu. 2023 beklentisi ise yüzde 2,2’den yüzde 2,4 seviyesine çıkarıldı. Son olarak uzun vadeli büyüme beklentisi yüzde 1,8’de kaldı.

İşsizlik projeksiyonları değişmedi

Fed’in açıkladığı ekonomik projeksiyonlara göre, işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,5 olarak kalırken, gelecek yıl için yüzde 3,9’dan yüzde 3,8’e çekildi. Fed yetkilileri 2023 yılı için yüzde 3,5 olan işsizlik tahminini korudu.

Uzun dönem işsizlik tahmini yüzde 4,0 olarak kaldı.

ABD’de Mayıs ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 5,8 seviyesinde açıklanmıştı. İşsizlik oranı Kovid-19’un etkilerinin zirve yaptığı 2020 Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Enflasyon göstergelerinde beklenti yukarı yönlü revize edildi

Fed’in enflasyon için dikkate aldığı temel gösterge PCE enflasyon beklentisi de 2021 için yukarı revize edildi. Projeksiyonlara göre Mart ayında yüzde 2,4 olarak öngörülen 2021 PCE enflasyon, son projeksiyonlarda yüzde 3,4 olarak kaydedildi. 2022 için bu veriye ilişkin beklenti yüzde 2’den yüzde 2,1’e; 2023 için ise yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye yükseltildi.

Çekirdek PCE enflasyon verisi içinde Fed 2021 beklentisini yüzde 2,2’den yüzde 3’e revize etti.

Son enflasyon verileri ABD’de yukarı yönlü bir seyre işaret etmişti. TÜFE Mayıs ayında yıllık yüzde 5 artarken, 13 yıl sonra ilk kez bu seviyeleri kaydetmişti. ÜFE de Mayıs’ta yıllık yüzde 6,6’lık artışla rekor kaydetmişti.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL