Röportaj

‘’Her isteyene yurt yapılması için kredi verildi’’

‘’Her isteyene yurt yapılması için kredi verildi’’

Gazimağusa’da faaliyet gösteren Menekşeli Ltd. direktörü Metin Menekşeli günden düne daralan ekonominin tüm esnafı etkilediğini belirterek, pandeminin ülke ekonomisine darbe vurguğunu savundu.

‘’Çekirdekten büyüdük’’

1966 yılında Larnaka’da doğdum. 1974 yılında Larnaka’dan göçmen olarak buraya geldik. Bu tarafa geldiğimiz zamanlarda annem ve babam bize birkaç iç çamaşırı ve birkaç pantolonu üst üste giydirmişti. Çok iyi hatırlıyorum… Zora düşmemek, hiç yoksa elbiselerimizden birkaç yedek olsun diye düşünmüştü. O zamanlar 8 yaşındaydım. Babam o dönemin en büyük müteahhitlerindendi. Babamın o dönem yaptığı işler bizim için halen referans niteliğindedir. Babam 1974 yılından sonra buraya geldiğimiz zaman müteahhitlikten anladığı için tekrardan müteahhitliğe girişim yaptı. Birçok önemli işlere imza attı. Örneğin Lefkoşa’da Lokmacı Barikatı bölgesinde yapılan ilk kanalizasyon müteahhitliğini, Alsancak bölgesinde yer alan Özgürlük Anıtı müteahhitliğini yapmıştı. Biz de babamın yanında çekirdekten büyüyerek, hırdavat ve inşaat işleriyle başladık ve 1989 yılında Menekşeli Limited isimli işletmemizi açtık.

‘’Öğrenci sayısı artmadan yurt sayısı artırıldı’’

Şirketimizde inşaat malzemelerinin satışını yapıyoruz. İnşaat sektörüne hizmet verdiğimiz için A’dan Z’ye her türlü inşaat mazemesi var. Bunun yanı sıra ithalat ve ihracat da yapıyoruz.. İnşaat demiri, çimento, kereste, çivi, kiremit gibi tüm ürünleri satıyoruz. Tabii birçok projelere imza attık. Bunlardan birisi de DAÜ’de bulunan öğrenci yurdudur. Biz öncü olarak o bölgede yurt açtık, ancak öğrenci sayısı artırılmadan yurt sayısı artırıldı. Her gelen hükümet yurt açmak isteyenlere kredi verdi. Yurt sayısı arttı ama öğrenci sayısında herhangi bir artış için çaba sarfedilmedi. Hiçbir plan, program yapılmadan yurtlar artmaya devam etti fakat öğrencilerin rakamında herhangi bir değişiklik olmadı.

 

‘’Mantıklı hareket etmezsek eğer, ülke bir yerden sonra tıkanacaktır’’

Ülkemizin ekonomisi şu anda pandemiden dolayı geriledi. Bizde işletme olarak ekonomiden dolayı tedbirli davranmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra dövizin her geçen gün artması ve bizlerin her şeyi dolar ile almamız, bizim de paramızın Türk parası olması gibi birçok sorun yaşanıyor. İnsanlarımızın TL bazında kazanması dövizin artışı karşısında çaresiz bırakıyor. Çünkü dolar ile bugün alınan ürün, ertesi günü daha fazla bir fiyatla alınıyor.

Ekonomimizde büyük sorunlar var. Bu sorunlarla da maalesef yönetimde yer alan idarecilerimiz tam anlamıyla ilgilenmiyorlar. Bu anlamda idarecilerimizin öncellikle kamuda düzenleme yapmalıdır. Özellikle kamuda kokuşmuş yerleri temizlemek gerekir. Bunun yanı sıra memurun hazıra konmaya çalışması, çalışmayan tüm memur pozisyonlarında olanların gitmesi gerekir. Maalesef kamu içerisinde çalışmayan, hazıra konan ve oturarak para kazanan birçok kişi var. Böyle olunca okulunu bitiren, bitirmeyen herkes devlette iş kovalıyor. Devlete işe girip yatmaya çalışıyorlar. Mantıklı hareket etmezsek eğer, ülke bir yerden sonra tıkanacaktır. Gerçekler bunlardır ve bunları artık konuşmak gerekir. Çünkü ülkemiz çok zor günlerden geçti ve bugünlere geldi. Geçmişi unutan, geleceğini göremez. Bu yüzden birlik olmamız, ülkemize sahip çıkmamız gerekiyor. Çok çalışmalıyız… Çalışmadan ülkemize sahip çıkamayız.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL