Covid-19

Koronavirüs zengin ülkelerde 5 kat daha fazla öldürüyor

Koronavirüs zengin ülkelerde 5 kat daha fazla öldürüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip corona virüs pandemisi (Covid-19) nedeniyle vaka sayısı 47 milyonu, ölü sayısı ise bir milyon 200 bini aştı. Bununla birlikte, bilim insanları arasında corona virüsün ölüm oranıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Bu kapsamda İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, Covid-19’un tüm ülkelerde aynı ölümcül oranlara sahip olmadığı ortaya konuldu. Araştırmacılar Covid-19’un yaşla birlikte ölümcül etkisinin arttığını belirterek, salgının yaşlı nüfusun çok olduğu gelişmiş ülkelerde ölüm oranın yüzde 1,15 olduğunu, genç nüfusun çoğunluğu oluşturduğu az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 0,23 olarak hesapladı. Ancak bu oran: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Stanford ve Harvard üniversiteleri ile diğer kuruluşlar tarafından daha önce ortaya konulan oranların iki katına denk geliyor.

İngiltere’de yer alan Imperial Colloge of London tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi yüksek gelirli ülkelerde tüm hastaların yaklaşık yüzde 1,15’ini öldürüyor. Bu da ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde her yüz kişiden en az birinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Bununla birlikte, araştırmacılar, hastalığa karşı daha az savunmasız olan ancak daha genç nüfusa sahip düşük gelirli ülkelerde ölüm oranının yüzde 0,23’e kadar düşebileceğini söyledi.

Bilim insanları gençler arasında ölüm oranlarının çok düşük olduğunu belirterek, 40 yaşın altındaki ölüm oranının ise yüzde 0,1 olduğunu öne sürdü.

Imperial Colloge of London’dan bilim insanları, enfeksiyon ölüm oranlarını hesaplamak için küresel olarak yapılan 175 antikor çalışmasını inceledi. Araştırmacılar, tüm ülkelerin aynı ölçümleri kullanmadığını ve asemptomatik hastalar testlere dahil edilmediği için resmi vaka ve ölüm verilerini kullanmadıklarını belirtti. Akademisyenler, şu anda corona virüse yakalanan insanların sayısını tahmin etmenin tek yolunun, kaç kişinin virüse karşı antikor geliştirdiğine bakmak olduğunu söyledi.

175 çalışmayı taradıktan sonra araştırmacılar, antikor seviyelerinin düşme ve testlerdeki yanlışlık olasılığını hesaba katarak, insanlar yaşlandıkça enfesiyon ölüm oranın sürekli olarak arttığını buldu. Ayrıca, ölüm riskinin, yaştaki her 8 yıllık bir artış ile iki katına çıktığı aktarıldı. Bu nedenle,  bilim insanları Covid-19’dan ölüm oranın zengin ve fakir ülkelerde farklı olacağını belirtti.

Araştırmacılar, Afganistan, Buruni, Etiyopya, Pakistan gib düşük gelirli ülkelerin, yaşam beklentilerindeki farklılıklar nedeniyle genellikle daha genç nüfusa sahip olduğunu açıkladı. Gençlerde virüsün etkisi, yaşlılardan daha sınırlı olduğu için bu ülkelerde ölüm oranı genel olarak yüzde 0,23 olarak hesaplandı. Ancak, refah seviyesinin yüksek olduğu  daha fazla yaşlı nüfusun olduğu yüksek gelirli ülkelerde, ölüm oranın yüzde 1,15’e çıktığı görüldü. Bu, corona virüse yakalanan her 100 kişiden en az birinin, semptom göstermeyenler de dahil olmak üzere daha zengin ülkelerde öleceği anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarları, “Covid-19’un ölüm oranlarıyla ilgili tahminlerimiz, ülkeler tarafından açıklanan vakalarla tutarlıdır. Bununla birlikte, bildiğimiz kadarıyla,çalışmamız testlerdeki hata paylarını ve ölümlerdeki gecikme oranlarını hesaba katan ve küresel bir ölüm oranının olamayacağını belirten  ilk çalışmadır ” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, sınırlı testler ve asemptomatik vakalar dahil edilmediği için, kaç kişinin enfeksiyona yakalandığını bilmek çok zor olduğundan, dünya genelinde yapılan çalışmalar birbiriyle çok farklı tahminler açıklıyor. Covid-19’un küresel ölüm oranı daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yüzde 0,6, Cambridge Üniversitesi tarafından yüzde 1,4, Stanford Üniversitesi tarafından yüzde 0,25 olarak açıklandı.

Öte yandan, Katar tarafından yapılan bir araştırmada ise corona virüsün ölüm oranını ilişkin şu ana kadarki en düşük tahmin yapıldı.

Doha’daki Cornell Üniversitesi’ndeki uzmanlar, Katar’da kaç kişinin enfekte olduğuna dair bir fikir edinmek için matematiksel bir model kullandılar.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL