Güncel

Turgay Deniz: “Devlet özel sektörün üzerinde yük olmaktan vazgeçsin”

Turgay Deniz: “Devlet özel sektörün üzerinde yük olmaktan vazgeçsin”

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, devletin özel sektörün üzerinde yük olmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirterek, “Devletten beklentimiz budur” dedi.

Kıbrıs Postası’nın “Koronavirüs Özel” yayınları devam ediyor…

Yar. Doç. Dr. Şükrü Umarbeyli’in hazırlayıp sunduğu ‘Ekofin’ programının konuğu Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz oldu.

Deniz, pandemi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE ESAS YÖNTEM KAPANMAK DEĞİLDİR”

Kapanmanın Koronavirüsle mücadelenin esas yöntemi olmadığını söyleyen Turgay Deniz, “Salgın olduğunda refleks olarak kapanmayı gündeme getiriyoruz ama bu yöntem sürdürülebilir değildir” dedi ve şöyle ekledi:

“Her yeri kapattığınızda insanlar ne yapacak? Aileler geçimlerini nasıl sağlayacak? Ekonomiyi kapattığınızda insan ilişkilerini de tamamen kaldırıyorsunuz.”

“SALGIN BİTSİN DE SONRA AÇILALIM DÜŞÜNCESİNDEN VAZGEÇELİM”

“Gerekli önlemleri alarak, açılmak için kapanırsınız” diyen Deniz, ‘salgın geçip gitsin sonra açılalım’ düşüncesinden uzaklaşmak gerektiğini vurguladı.

Hiçbir tedbir almadan direk kapanmaya geçildiğini dile getiren Deniz, aylarca pandemi hastanesinin konuşulduğunu anımsattı.

“HASTALIĞI HAFİF GEÇİRENLER İÇİN TEDAVİ MERKEZİ OLMALI”

Koronavirüsü daha hafif geçirenlerin tedavi edileceği merkez olması gerektiğini işaret eden Deniz, “Hastaları nereye yatıracağız? Bu hastalık büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Hastaları otel ve yurtlarda barındıracaksak, hafif hastalıklar için tedavi merkezi olarak neden organize etmiyoruz? Neden yatak kapasitesini arttırmıyoruz?” diye sordu.

Ne zaman açılıp ne zaman kapanılacağının herhangi bir kritere bağlanmadığını belirten Deniz, sosyal medya baskısı arttığı anda kapanmaya gidildiğini, kapalı işletmelerden ses yükseldiğinde ise yeniden açılmaya gidildiğini kaydetti.

“NE KAPANMAYI NE AÇILMAYI BECEREMEDİK”

Deniz sözlerine şöyle devam etti:

“Aç kapa aç kapa… Böyle olmaz. Birçok işletme batmış durumdadır. Borçlarının taahhütlerini dikkate aldığınızda açılsalar bile yapmaları gereken ciroyu, geçecek zamanı hesapladığınızda ayağa kalkmaları mümkün gözükmemektedir. Bunun nedeni ne kapanmayı ne de açılmayı beceremeyişimizdir.”

Yapılması gereken en makul şeyin verilecek destekten fazla, devletin kendi harcamalarını kısması olduğunu söyleyen Deniz, “Devletin özel sektörün üzerinde yük olmaktan vazgeçmesi gerekir. Bu salgın sonrasında bile işletmelerin çarklarının döndürebilmesi için zaruridir” ifadelerini kullandı.

“TURİZME YÖNELİK ÇALIŞMA YAPILMALI”

Turizme yönelik çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Deniz, “Turizmi bu sene kaybetmek istemiyorsak, tarih belirlememiz lazım. Karar alıp koyacaksınız ki turizm pazarlaması yapılmaya başlansın. Dolayısıyla 1 Nisan’da açsanız bile, turist nasıl gelecek, nerede kalacak? Hiçbir çalışma yok. Otel işletmeleri, acenteler, neye göre hazırlık yapacaklar? Bizler turistlere ne gibi bir güvence sunuyoruz. Bunların planlanması gerekirdi. Ama şu an bile geç değil. Bir an evvel bu çalışmaları başlatmalıyız” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL