Türkiye Ekonomi Haber

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,1 oldu

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,1 oldu

Ocak ayında 50,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Şubat 2024’te 51,1’e yükselerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında üst üste ikinci ay iyileşmeye işaret etti. Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de ekonomik aktivite güçlü bir şekilde artarken, Avrupa’nın birçok önemli ihracat pazarında genişleme hızlandı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Şubat 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Ocak’ta 50,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Şubat’ta 51,1’e yükselerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında üst üste ikinci ay iyileşmeye işaret etti.

İhracat iklimindeki güçlenme ılımlı olmakla birlikte geçen yılın Haziran ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti.

 

Avrupa ihracat pazarında genişleme hızlandı

Şubat ayı verileri, Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde arttığına işaret etti. Bu ülkede büyüme hızı son sekiz ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Avrupa’nın birçok önemli ihracat pazarında genişleme hızlandı ve zayıf bir dönemin ardından toparlanma sinyalleri devam etti. Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’da üretim artışı şubatta ivme kazandı.

Diğer yandan, Almanya ve Fransa’da ekonomik aktivite belirgin bir şekilde daralmaya devam etti. Türk imalat sanayi ihracatındaki ağırlığı yaklaşık yüzde 13 olan bu iki ekonomide devam eden zayıflık, ihracat iklimindeki genel iyileşme görünümünü sınırlıyor. Veri setine yeni eklenen ve ihracat pazarının yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturan Romanya’da imalat sanayi üretimi bir önceki ayda olduğu gibi Şubat’ta da keskin düşüş gösterdi.

Ekonomik aktivite BAE’de hızlandı

Anket kapsamında takip edilen ülkeler içerisinde ekonomik aktivitenin en hızlı artış kaydettiği ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Söz konusu büyüme Haziran 2019’dan bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Diğer Orta Doğu ülkelerine bakıldığında, Suudi Arabistan ve Katar’da üretim artışı hız kazanırken Mısır ve Lübnan’da daralma gözlendi. Rusya’da üretim son 13 ayın en düşük hızında olmakla beraber Şubat ayında artmaya devam etti. Diğer BRIC ekonomileri de ilk çeyrek ortasında genişleme bölgesinde kalmayı sürdürdü.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Türk imalatçılarının dış talep koşullarında kısa süre önce başlayan toparlanma şubat ayında ivme kazandı ve ABD’nin yanı sıra birçok Avrupa pazarında iyileşme belirtileri daha net bir şekilde görülmeye başlandı. Orta Doğu’nun talep açısından güçlü bir kaynak olmaya devam etmesi, imalatçılar açısından fırsatların genişlediği anlamına geliyor. Şubat ayında bu pozitif eğilimin başlıca istisnaları, zorlu üretim koşullarının devam ettiği Almanya ve Fransa oldu.”

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL