KKTC Ekonomi Haber

Maliye ve KKTC Merkez “tefeciliğin” yasaklandığını hatırlattı

Maliye ve KKTC Merkez “tefeciliğin” yasaklandığını hatırlattı

KKTC Maliye Bakanlığı ile KKTC Merkez Bankası (KKTCMB) 19 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri ile Tefeciliğin Önlenmesine İlişkin Yasa” ile “tefeciliğin” yasaklandığını hatırlattı.

Maliye ve Merkez tarafından yapılan ortak açıklamada, yasanın ilgili maddeleri hakkında bilgi verilerek; yasa ile yetkilendirilenler dışında herhangi bir kişinin kazanç sağlamak amacıyla her ne ad altında olursa olsun ödünç para vermesinin yasaklandığı kaydedildi.

GERÇEK FATURALAR İÇİN SON TARİH 1 OCAK 2021

Açıklamada, bedeli gerçek bir faturaya dayanan ve doğrudan satıcıya ödeme yapılması yolu ile müşterinin kredilendirilmesini sağlayan finansman işlemlerine de dikkat çekilerek, bu işlemler için Yasa’nın diğer maddelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2021 tarihine işaret edildi.

Ortak açıklamada, bu tarihten itibaren ise Yasa’nın Geçici 3’üncü maddesi gereği ilgili şirketlerin finansman şirketi olarak faaliyetlerine devam edebilmek için KKTC Merkez Bankası’na izin başvurusunda bulunmaları gerektiği üzerinde de duruldu.

MALİYE VE MERKEZ’İN AÇIKLAMASINDA NELER VAR?

Maliye Bakanlığı KKTC Merkez Bankası’nın konuyla ilgili ortak açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere 43/2020 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri ile Tefeciliğin Önlenmesine İlişkin Yasanın 22’nci maddesinin (3)’üncü fıkrası, Geçici 2’nci maddesi ve Geçici 5’inci maddesi Yasanın Resmi Gazetede yayımlandığı tarih olan 19 Ağustos 2020 de yürürlüğe girmiştir.

Yasanın 22’nci maddenin (3)’üncü fıkrasının (A) bendi ile, bu Yasa ve ilgili diğer yasalar tahtında açıkça yetkilendirilenler hariç olmak üzere herhangi bir kişinin, kazanç sağlamak maksadıyla faiz veya her ne ad altında olursa olsun, bir ivaz karşılığı veya ipotek veya sair teminat almak suretiyle, ödünç para verme işlemlerini yapması tefecilik olarak sayılmış ve tefeciliğin yapılması yasaklanmıştır.

Bu bağlamda 19 Ağustos 2020 tarihinden önce, belirtilen işlemleri yapan kişilerin durumları da Yasa’nın Geçici 2’nci maddesinde düzenlenmiş ve söz konusu kişilerin bu işlemlerinden doğmuş alacaklarının tahsili ve/veya bu işlemlerinin bir kereye mahsus olarak yapılandırılması dışında herhangi bir ödünç para verme işlemi yapması da yasaklanmıştır.

Ancak bedeli gerçek bir faturaya dayanan ve doğrudan satıcıya ödeme yapılması yolu ile müşterinin kredilendirilmesini sağlayan ve Yasa’nın 57’nci ve 58’inci maddeleri ile kapsamı belirlenen finansman işlemlerinin, Yasa’nın diğer maddelerinin yürürlüğe gireceği tarih olan 1 Ocak 2021 tarihine kadar yapılabileceği, bu tarihten itibaren ise Yasa’nın Geçici 3’üncü maddesi gereği ilgili şirketlerin finansman şirketi olarak faaliyetlerine devam edebilmek için KKTC Merkez Bankası’na izin başvurusunda bulunmaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Diğer yandan bu finansman işlemleri yapılırken, 31/2020 sayılı Tüketici Kredileri Yasası ve altında düzenlenen Tebliğ hükümlerinin de dikkate alınması gerekmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL