Güncel

TL dar bantta dalgalanıyor

TL dar bantta dalgalanıyor

Türk Lirası dünkü kazançlarını bugün geri veriyor. Türkiye’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesi ve küresel piyasalarda risk iştahının artmasıyla dün yükselişe geçen Türk Lirası, bugün dar bantta aşağı yönlü dalgalanıyor.

Saat 12.00 sıralarında dolar/TL günlük %0.28 artışla 7.7815 seviyesinden, Euro/TL %0.22 artışla 9.1667 seviyesinden, sterlin/TL ise %0.44 artışla 10.1147 seviyesinden el değiştiriyordu. Aynı dakikalarda Borsa İstanbul’da da açılış seviyeleri olan 1.165 puanla %0,38 primli devam ediyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.81 TL’den, Euro 9.19 TL’den ve sterlin de 10.14 TL’den alıcı buluyordu.

GÖZLER FONLAMA MALİYETİNDE

Dolar/TL dış piyasalarda Cuma gününden bu yana işlem gördüğü 7.70-7.80 bandında işlem görürken, Türkiye’de Hazine’nin borçlanma ihaleleri ve artışını sürdüren fonlama maliyeti izlenecek. Hazine bugün iki ihaleyle TLREF’e endeksli dört yıl vadeli tahvili yeniden ve beş yıl vadeli sabit kuponlu tahvili ilk defa ihraç edecek.

Piyasalardaki faizleri likidite adımlarıyla politika faizi olan %10.25’in üzerine taşıyan TCMB’nin uygulamaları sonucu fonlama maliyetinin yükseleceği seviye, TL’nin çekiciliği açısından da gösterge oluşturuyor.

Gecelik faizler hakkında gösterge olan TLREF faizi, geçen hafta %11,8’e çıktıktan sonra Cuma günü %12 eşiğini aşmıştı. TLREF faizi dün %12.03’te yatay seyretti. Bankacılar TCMB’nin gecelik faizleri %11.75 ile %13.25 arasına taşıyacağını ve ortalama fonlama maliyetinin de bu seviyelere yaklaşacağını tahmin ediyorlar.

TCMB dün bir günden uzun vadede politika faizi olan %10.25’ten piyasaya fonlama sağlamazken, geleneksel yöntemli repo ihalesinde %12.58 faizle yaklaşık bir ay vadeli fonlama yaptı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ise 6 baz puan daha yükselerek %11.38’e çıktı.

FAİZLERİN ARTMASI TL’YE YARAR

Piyasalardaki faizlerin artmasına paralel olarak TL’nin yatırımcı nezdindeki çekiciliğinin artması ve rekor seviyelere yakın döviz mevduat ve altının TL’ye dönebileceği düşünülüyor.

Deniz Yatırım’dan yayımlanan değerlendirmede, “Düşüncemiz, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini kademeli yükselişini sürdürmesi ve %12’ye doğru yakınsama göstermesi. BDDK’nın kritik swap düzenlemesinin de etkisiyle USDTRY paritesinin ek negatif başlık gündeme gelmedikçe son çeyrek içerisinde 7,65 – 7,50’li seviyelerde dengelenmesini bekliyoruz. Ana belirleyici ise yerellerin taşıdıkları yabancı para pozisyonlar ve ne noktada liraya geçme kararı verecekleri olacak.” denildi.

KÜRESEL PİYASALARA TRUMP ETKİSİ

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüs tedavisinin ardından hastaneden taburcu olması ve ABD’de koronavirüs yardım paketinin netleşmeye başlamasıyla iki haftanın zirvesine tırmandı.

Dolar ABD’de politikacıların yeni bir koronavirüs yardım paketi üzerinde anlaşacağına yönelik umutların artmasıyla riskli para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar endeksi dün %0.4 geriledikten sonra bugün de %0.1 düşüşle 93.381 ile son iki haftanın en düşük seviyesinden seyretti.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL