Güncel

Türk Lirası, AB liderlerinin kararını bekliyor

Türk Lirası, AB liderlerinin kararını bekliyor

Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye’ye yaptırımları ele alacağı haftaya sakin bir başlangıç yapan Türk Lirası, piyasalarda işlemlerin artmasıyla aşağıya doğru hareketlendi.

Sabahın erken saatlerinde 7.81’in hemen üzerindeki dolar/TL, 7.86’nın üzerine tırmandı daha sonra aşağıya doğru gevşedi. Euro/TL 9.47’den 9.53’e çıktı, ardından 9.48’e döndü. 10.40’ın altına inen Sterlin/TL’de ise düşüş var.

Saat 11.00 sıralarında Türkiye piyasalarında dolar/Tl %0.65 kayıpla 7.8490 seviyesinde, Euro/TL %0.32 kayıpla 9.4856 seviyesinde ve sterlin/TL ise %0.86 düşüşle 10.3888 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest döviz piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 7.87 TL’den, , Euro 9.54 TL’den, sterlin ise 10.44 TL’den alıcı buluyordu.

AB LİDERLER ZİRVESİ ÖNEMLİ

Bu haftanın ikinci yarısında AB Liderler Zirvesi, Türkiye piyasaları için kritik öneme sahip gelişmelerin başında yer alıyor.

Ekonomi yönetiminin normalleşme adımlarıyla bir miktar güçlenen Türk Lirası için bu hafta AB Liderler Zirvesi’nden çıkacak kararlar da belirleyici olacak.

Türkiye’deki iç piyasalar ise Perşembe ve Cuma günü açıklanacak olan işsizlik ve cari açık rakamlarına kadar veri bakımından sakin bir haftaya başladı.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde dolar için 7.75-7.92 aralığına işaret edildi. Raporda, “Kurda 7.75-7.92 aralığını takip etmeye devam ediyoruz. TL’de değerlenmenin güçlenmesi için 7.75 aşağı kırılmalı iken 7.80 üzerinde 7.82 ardından 7.84 izlenebilir” ifadeleri yer aldı.

Bu arada, Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) ise sert düşüşünü sürdürüyor. Ekim sonunda 550 puanın üzerindeki CDS bugün saat 08.49’da 351/361 seviyesindeydi.

Öte yandan, Moody’s, geçen haftanın kapanışında planlı takviminde yer almasına karşın Türkiye’nin kredi notuyla ilgili değerlendirmeyi pas geçti. Moody’s halihazırda Türkiye’nin kredi notunu ‘Negatif’ görünüm ile ‘B2’ olarak değerlendiriyor. Moody’s, 11 Eylül 2020 tarihinde notta aşağı yönlü revizyon ile notu bugünkü seviyesine çekmişti.

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ TL’NİN KAYBINI AZALTIYOR

Piyasalarda beklentilerin oldukça üzerinde artış gösteren enflasyonun ardından TC Merkez Bankası’ndan (TCMB) 24 Aralık kararına ilişkin yeni faiz artışı beklentileri de kuvvetlendi. Faiz artışı beklentileri TL’deki değer kaybını sınırlayan önemli bir etken konumunda.

TCMB’nin piyasalar tarafından yakından izlenecek Para ve Kur Politikası metnini 16 Aralık’ta açıklayacak. PPK ise 24 Aralık’ta gerçekleşecek.

Tüketici enflasyonu Kasım’da aylık %2.3, yıllık %14.03 ile beklentilerin oldukça üzerinde artış gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın veri sonrası “fiyat istikrarı için, para ve maliye politikasının eşgüdümle” kullanılacağı açıklaması sonrası ise veri öncesi seviyelerin de altına geriledi.

Açıklama TCMB’den faiz artışı beklentilerini de net şekilde kuvvetlendirdi. Ayrıca piyasanın dikkat çektiği bir başka gelişme ise, enflasyon verileriyle birlikte enflasyonun sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığına ilişkin eleştirilerin de önemli ölçüde azaldığı yönünde oldu.

Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “Küresel piyasalarda yavaş yavaş tatil havası başladı. Sene sonu işlemlerin azaldığı bir süreç olacak. TCMB için ise önümüzdeki iki hafta oldukça kritik bir hal almaya başladı. TCMB’den önce para ve kur politikası metnini, ardından da yeni faiz artışı yapılması beklenen PPK toplantısını takip edeceğiz. Mevcut beklentimiz TCMB’nin ay sonunda 100-150 baz puan daha faiz artışı yapması.” dedi.

Bankacı TCMB verilerine göre 1-3 ay arasındaki mevduat faizinin %15.5’e yükseldiğine dikkat çekerek, “Lokallerin döviz yöneliminin artan TL faizleriyle zayıflayacağını düşünüyoruz.

Yüksek montanlı işlemlerde mevduat getirisi %16.5’i geçti. Kredi artış hızı da ciddi yavaşlamış durumda. 13 haftalık arındırılmış kredi büyümesi %50’lerden %10’nun hemen altında geriledi. Bunlar TL’nin istikrar kazanacağını gösteren gelişmeler” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL