Güncel

Türk Lirası haftaya kâbusla başladı

Türk Lirası haftaya kâbusla başladı

Küresel koronavirüs salgınında aşılamaların aralık ayında başlama ihtimalinin güçlenmesiyle küresel piyasalarda iyimser bir hava yaşanırken Türkiye piyasalarında Türk Lirası, yabancı para birimleri karşısında kâbus dolu bir haftaya ‘merhaba’ dedi.

KKTC piyasasında dolar 8 TL’ye yeniden merhaba derken, Euro 9.50’yi, sterlin de 10.70’i aştı. sterlindeki yüksek oranlı artış özellikle dikkat çekti.

Türkiye’deki iş çevreleri ile elinde parası olan kişiler dövizi “ucuz” bulunca, bugün sabahın ilk saatlerinden itibaren döviz bürolarına hücum etmesi Türk Lirası’nın yine hızla düşmesinin en önemli nedeni olarak gösterildi.

Türkiye’de yerellerin döviz ve altın biriktirme eğilimi, TL’nin faiz artırımı ilen yükselen değerini dikkate alıp geri dönüş planları yapan yabancı yatırımcıların hareketlerini de kısıtlıyor.

STERLİN ÇOK HIZLI ÇIKTI

Sabahın ilk saatlerinden itibaren TL’de başlayan düşüş günün ilerleyen saatlerinde iyice hızlanırken, saat 15.00-16.00 sıralarında zirveye çıktı. TL bu saatler arasında sterlin karşısında %5’i bulan oranda kayıpla son dönemlerin en yüksek günlük kaybıyla karşılaşırken, dolar ve Euro’daki kayıplar da %4’ü aştı.

Dövizler saat 16..00’dan sonra hafif geri çekilse de Türkiye piyasasında saat 16.45 itibarıyla dolar/TL günlük %3.30 artışla 7.88 seviyesinde, Euro günlük %3.65 artışla 9.3760 seviyesinde, sterlin de günlük %4.20 artışla 10.5544 seviyesinde işlem görüyordu.

TL’deki düşüş KKTC piyasasında daha belirgin bir şekilde dikkati çekti. Serbest piyasa kapanışında dolar 7.99 TL’den, Euro 9.50 TL’den ve sterlin de 10.69 TL’den alıcı buluyordu.

KAYIPLAR KISA SÜRELİ Mİ OLACAK?

Türk Lirası’ndaki bugünkü ağır kayıpların sürüp-sürmeyeceği piyasada en çok konuşulan konuların başında geliyor.

HSBC Varlık Yönetimi baş ekonomisti İbrahim Aksoy TL’deki kayıpların kısa süreli olabileceği belirterek, kurun Ağustos 2018’deki seyrini takip edebileceği söyledi. Söz konusu dönemde şok faiz artırımının ardından ilk olarak yükselen kur, izleyen haftalarda geri çekilmişti.

TCMB, politika toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak 475 baz puanlık güçlü bir faiz artırımına gitmişti. Ayrıca sadeleştirme adımı atılarak tüm fonlamanın haftalık repo ile yapılacağı açıklandı.

Ayrıca Merkez Bankası geçen haftanın son işlem günü haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25’ten yüzde 15’e yükseltti.

Kurda bir yıllık işlem aralığı 8.5393 – 5.7001 seviyeleri arasında. 1 aylık hareketli ortalaması 8.0031, 50 günlük hareketli ortalaması 7.8816, 100 günlük hareketli ortalaması 7.5144’te bulunuyor.

Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, e-posta notunda “En büyük soru işareti yerlilerin lira pozisyonlarını artırmaya başlayıp başlamayacağı. Bu trend aynı zamanda dolar/TL’nin 7.53 seviyesinin altına inip inmeyeceğinin de yanıtını verecek” dedi.

REKORLARDAN SONRAKİ DÜŞÜŞ

Piyasalarda 10 hafta üst üste yükselen dolar/TL kuru 6 Kasım’da 8.58’i aşarak rekor kırdı. Kurda yaşanan yükselişte TL tarafındaki göstergelerdeki bozulma ve artan kredi genişlemesinin yarattığı risklerle beraber jeopolitik gelişmeler de etkili oldu. Yıllık bazda %30 üzerinde değer kaybederek gelişen ülke paraları içinde en kötü performansı gösteren TL’deki değer kaybı ekonomi cephesinde de acil kararlar alınmasına neden oldu.

TCMB Başkanının değiştirilmesi ve Hazine Bakanının istifası ile hareketlenen piyasalarda TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın reform açıklamalarıyla hareketlilik giderek arttı. TL, rekor düşük seviyeden %10 toparladı ve dolar/TL kuru 2 hafta içinde 1 TL geriledi.

TCMB’nin piyasa beklentilerine uygun 425 bp faiz artışı yapması, faiz koridorunda sadeleşmeye gitmesi ve sadece politika faizi üzerinden fonlama yapılacağını açıklaması önemliydi. Merkezin PPK metninde de enflasyon, rezervlerdeki düşüş, dolarizasyon ve kredi genişlemesinin yarattığı risklere dikkat çekmesi de merkezin bakış açısında da değişim olduğunu gösterdi. Türkiye içinde alınan karar ve uygulamalarla son iki haftayı yükselişlerle geçiren TL varlıklarda yeniden negatif seyir oluştu.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL