Güncel

Türk Lirası’ndaki düşüş durdu, hafif yükseliş eğilimi sürüyor

Türk Lirası’ndaki düşüş durdu, hafif yükseliş eğilimi sürüyor

Türk Lirası’nın hafta başından beri devam eden değer kaybını bugün kısmen atlatarak, önce yatay seyir izledi, ardından da hafif yükselişler yaşamaya başladı.

Türkiye’de ekonomi gündeminde ecen iki hafta yaşanan hareketlilik, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni dönem vurgusu ve ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizlerini artırmasıyla kurlarda sert bir geri çekilme yaşanmış, Türk Lirası hızla artmaya başlamıştı.

Ancak, bu hafta başında gerek lokallerin ucuzlayan dövize akın etmesi gerekse hatırlanan jeopolitik riskler nedeniyle kurlar yeniden yükselişe geçmişti.

TL KAZANAN TARAFTA DURMAYA ÇALIŞIYOR

Piyasalarda dün 7.90 ile 8.00 liranın hemen üzeri arasında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, bugün 7.89-7.95 bandında seyrediyor.

Küresel piyasalarda Şükran günü nedeniyle birçok piyasanın bugün kapalı olması Türkiye içinde de işlem hacimlerinin düşmesini beraberinde getirirken, bu gelişme kısmen TL’ye yaradı.

KKTC piyasasında saat 12.00 itibarıyla dolar 7.94 TL’den, Euro 9.47 TL’den, sterlin de 10.62 TL’den satılıyor.

Türkiye piyasalarında ise dolar/TL günlük %0.43 düşüşle 7.8956, Euro/TL %0.50 düşüşle 9.3973 ve sterlin/TL de %0.60 kayıpla 10.5473 TL civarında seyrediyor.

TL NEDEN NEGATİF AYRIŞTI?

Göstergelerdeki bozulma, rezervlerdeki kayıp ve kredi genişlemesi ile baskı altında kalan TL’nin jeopolitik gelişmelerle de değer kaybetmesiyle dolar kuru ay içinde 8.58’e yükselerek tarihi zirveyi görmüştü. Politikada değişikliğe gidilmesi, faiz artışı ve reform açıklamalarıyla son 2 haftada sert düşüş yaşayan kur, bu hafta doların küresel piyasalarda zayıfladığı, gelişen ülke paralarının da risk iştahı ile değer kazandığı ortamda negatif ayrıştı. TL’de yaşanan düşüşte AB ile olan gerilim ve tepki alımlarının etkili olduğu gözlemleniyor.

Aralık ayı içinde AB’nin Türkiye’ye yaptırımı değerlendireceği toplantı önemle takip edilirken Türkiye içinde de enflasyon rakamları piyasaların radarında olacak. Son ayda %11.89 olan enflasyonun hem kur baskısı hem de maliyetlerdeki artışla Kasım ayında yükselmesi bekleniyor.

225,75 milyar liraya çıkarak rekor kıran döviz hesaplarının son haftada kurdaki düşüş ile yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Enflasyon ve faiz nedeniyle getiri sağlanamaması döviz ve altın alımlarını artırmıştı. Son haftada da kurun gerilemesi alımları hızlandırdı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise, birikimlerin TL’ye dönüştürülmesi çağrısında bulunmuştu.

VERİ AKIŞI ZAYIF

Türkiye içi piyasalarda bugün veri akışı zayıf olacak. Günün iki gelişmesinden biri olan TCMB, 19 Kasım tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti saat TSİ 14.00’te yayınlanacak. TCMB söz konusu toplantıda piyasa tahminleri doğrultusunda faizi 475 baz puan artırmıştı.

Hemen ardından ise TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri izlenecek. 6–13 Kasım haftasında hisse senedi piyasasında, üst üste beş haftalık yabancı çıkışının ardından 614 milyon dolar net yabancı girişi olduğu görüldü. Tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 271 milyon dolar giriş oldu. Merkez Bankası rezervlerinde ise düşüş devam ediyor. Geçen hafta brüt rezervler 1,54 milyar dolar, net rezervler 3,14 milyar dolar azaldı.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL