Röportaj

‘’2022 Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü çalışmaları başladı’’

‘’2022 Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü çalışmaları başladı’’

Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Amcaoğlu 2022 yılı Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünün hazırlandığını belirterek, konuya hassasiyet gösterdiklerini belirtti.

Ülkedeki bir çok yasanın komitelerden geçerek Meclis’te beklediğine dikkat çeken Amcaoğlu, Belediyeler Reform Yasası’nın şu an mecliste tartışıldığını ve sonuna geldiği müjdesini verdi.

Başbakanlık Müşteşarı Hüseyin Amcaoğlu Ekonomi’ye açıklamalarda bulunarak, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nü değerlendirdi.

2022 Eylem Planı hazırlanıyor….

Amcaoğlu, 2021 Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünde yer alan eylem planları ile ilgili çalışmaların devam ettiğini fakat bunların önemli bir kısmının hayata geçmediğini belirtti. Siyasi konjonktürden kaynaklı sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Amcaoğlu, komitelerde çoğunluk bulunmaması nedeni ile gönderilen yasa tasarılarının komitede kaldığını, ivedilik istemesine rağmen sonuca ulaşılmadığını ayrıca bir kısım düzenlemelerin de Anayasa’dan dönmesinden kaynaklanan sıkıntılar yaşandığına parmak bastı. Amcaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’2022 Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ile ilgili çalışmalara başladık. Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Ekonomik İşbirliği Ofisi ile temaslarımız var, her müsteşarımızın kendi bakanlığı ile ilgili çalışmaları devam etmektedir. Özellikle hayata geçirebileceğimiz maddelerin yer alması yönünde bir anlayışla hareket ediyoruz. Önümüzdeki ay 2022 yılı için daha net tablo ortaya çıkacaktır.

2021 eylem planında Başbakanımızın talimatı ile üst kademe yöneticileri yasasını değiştik. Gerekli değişiklikleri yaparak meclise sunduk ancak Kamu Görevlileri Yasası ve dairelerin kendi yasalarında da paralele değişiklikler istedikleri için şimdi onları da  tamamlayarak göndereceğiz. Bu yasa kamuda belli bir noktaya gelmiş ve üniversite mezunu kişilerin atanabilmesine olanak sağlanacaktır. Bu yasada mecliste halen beklemektedir.

Organize bölgeleri ile ilgili Güvercinlik bölgesinde çağdaş ve sürdürülebilir bir sanayi bölgesi kurulabilmesi için bir yasa tasarısı halen komitede beklemektedir.

Vakıfların mülkiyetinde bulunan hem bizde hem de güneyde bulunan taşınmazların envanterlerini bilgisayar ortamına taşınması konusunda oldukça ilerleme kaydedilmiştir.

Kamulaştırma işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik yapısal düzenlemelerin yapılması ve idari tedbirlerin alınması ile ilgili bir madde var. Karayolları ile ilgili kamulaştırma izleme kurulu oluşturuldu ve bir takım adımlar atıldı. Bir takım kamulaştırmalar hızlı şekilde gerek anlaşma yolu ile gerek yargı süreci ile hızlandı. Bu engeller yavaş yavaş kalkmaya başladı.

2022 yılı için ise Tarım Bakanlığı’nın Su Master Planı Entegre Tarım Bilgi Sistemi’nin kurulumu ile ilgili görüşleri var. E-Ticaretin geliştirilmesi, Kooperatifçiliğin desteklenmesi, Sanayi Bölgelerinin ve yatırım ikliminin geliştirilmesi ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

E-devlet ile ilgili çalışmalarımız 2022’de ön planda olacaktır. Turizm Strateji Planı hayata geçirilecek. Çevre ve Risk  Yönetim Sistemi konusunda çalışmalarımız var. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bir takım düşüncelerimiz var. E-sağlık’ın hayata geçirilmesi ve buna benzer çalışmalarımız var. Tabi bu çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti ile istişare ederek 2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nda yer alması yönünde devam ediyor.’’

 

BELEDİYELERDE BİRLEŞTİRME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Belediyeler Değişiklik Yasası’nın yıllardan beridir gündemde olduğunu savunan Amcaoğlu, bu yasa Nazım Çavuşoğlu’nun İçişleri Bakanlığı’nı yürüttüğü dönemde start verdiğini ve 28 Belediye Başkanı ile 2 gün Bafra’da bir otelde kamp yapılarak Belediyeler Değişiklik Yasası’nı ortaya çıkarıldığını hatırlattı. Amcaoğlu, ‘’Belediyeler Yasası 1995 yılında  yürürlüğe girmiş ve güncelliğini yitirmiştir. Hem belediyelerin işleyişinin daha düzenli ve disiplin altına alınması, belediye meclisinin çalışması kurlların açık şekilde belirlenmesi, gelirlerinin artırılmasına yönelik özellikle harç ve ücretler çağın çok gerisinde kaldı. Rakamlar günün koşullarının çok gerisinde kaldı. Bu çalışma ile tüm resmi harçları asgari ücrete endeksledik. Daha önce personel istihdam ile ilgili bir takım kurallar getirmiştik. Belediyelerin şirket kurarak istihdam sağlamalarının önüne geçilmesi ile ilgili bri takım düzenlemeler yaptık. Belediyeler Değişiklik Yasası’nda belediyelerin birleştirilmesi ve sayılarının azaltılması durumu yok. Belediyeler Değişiklik Yasası 51/95 sayılı yasanın baştan sona güncellenmesini içeriyor. Bu yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’ndan geçip meclise gitti ve şuan mecliste süratle görüşülüyor.’’ dedi.

 

Nufüs sayımı…

Başbakanlık Müstaşarı Hüseyin Amcaoğlu nufüs sayımı ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi; ‘’Nufüs sayımı on yılda bir yapılıyor ve Max Projesi bizim için çok önem arz etmektedir. Mekansal sayım ile Değirmenlik Belediyesi’nde çalışmalara başladık. Pilot belediye olarak bu çalışma başlatıldı. Belediyelerin en büyük gelir kaynağı devlet katkısı ve on yıldır nufüsu sürekli olarak değişen bölgelerimiz var. devletten aldığı katkı belediyelerin bütçesinin yarısını oluşturmaktadır. Dolayısı ile nufüsa göre katkı veriliyor. Nufüsün sayımı yapılması da nufüs değişikliklerin sürekli sisteme dahil edileceği bir sistem kurulmalı ve her on yılda bir nufüs sayımına gerek duyulmasın. Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanan Merkezi Nufüs Sistemi gibi bir sistemin de ülkemizde de uygulanması gerekiyor.’’

 

MERKEZİ CEZAEVİ’NİN AÇILMASI İÇİN YASANIN DEĞİŞTİRİLİLEREK GARDİYAN SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİYOR

Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Amcaoğlu geçmişte İçişleri Bakanlığı’nda Bakanlık Müdürü olarak görev aldığını hatırlatarak, o yıllarda Merkezi Cezaevi Projesin’den Müsteşar Gürkan Kara ile birlikte sorumlu olduğunu ve kimsenin Merkezi Cezaevi’nin temelinin atılacağına inanmadığını hatırlattı. Merkezi Cezaevi’nin inşaatının başlamasına Gardiyanların dahi inancı olmadığını belirten Amcaoğlu, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile birlikte gerçekleştirdikleri Ankara ziyareti çerçevesinde bu protokole imza koyduklarını söyledi. Amcaoğlu projenin Türkiye’de çıktığını fakat KKTC’deki bir firma ile taşeronluk anlaşması imzalandığını belirterek, o dönem 72 milyon TL değeri olan projenin 102 milyon TL’ye çıktığını belirtti. Amcaoğlu, binanın kısa sürede tamamlandığını ve iç alanları için ciddi girişimler yapıldığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin de büyük destek verdiğini söyledi. Bir çok ihtiyacın mahkumlar tarafından üretilen ürünlerden karşılandığını dile getiren Amcaoğlu, üretilmeyen ürünlerin ise Türkiye’den (yaklaşık 10 tır malzeme) geldiğini söyledi. Cezaevi’nde son teknolojinin kullanıldığına dikkat çeken Amcaoğlu, personel yapısı ile yeni cezaevinin yönetilmesinden doğan sıkıntıdan dolayı cezaevinin halen açılmadığını altını çizdi.

Yeni cezaevinin bir çok farklı bölümden oluştuğunu belirten Amcaoğlu konuşmasına şöyle devam etti; ’’Yeni yapılan Merkezi Cezaevi’nin girişinde Açık Cezaevi, Yetişkin Erkek, kadın ve çocuk bölümleri ve idari bina bulunmakatdır. Dolayısı ile bir çok giriş çıkış var. Cezaevi’nde üst düzey teknoloji kullanılarak, göz tarama sistemi ile kapıların açılıp kapanması sağlanacak. Gelen ziyaretçilerin kaydı yanında giriş çıkışlar x-ray cihazından yapılacak. Her bölümde ayrı kamera gözetlemesi olacak. Burada bir çok personele ihtiyaç var. Gardiyan alınabilmesi için mevcut Cezaevi Kuruluş Görev Çalışma Esasları Yasası’nın değiştirilerek gardiyan sayısının artırılması gerekmektedir.  Şuan bu yasa mecliste beklemektedir. Merkezi Cezaevi’nde yaklaşık 200 civarında gardiyan görev yapıyor, o dönem yaptığımız çalışmalar sonucunda 100’ün üzerinde gardiyana ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştı.’’

 

Anıt Mezar….

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Projesi için Başbakan Ersan Saner bu konuda Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu’nu görevlendirdiğini belirten Amcaoğlu, Turizm Bakanlığı Peyzaj ile ilgili ihaleye çıkılacağını ve projenin Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından hazırlandığını söyledi. Amcaoğlu, ‘’Bu tamamlandıktan sonra alanın kontrol ve denetimi için de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda olacak şekilde bir yapı düşünülüyor.’’ Dedi.

 

Muhaceret Affı…

Amcaoğlu son günlerde en çok merak edilen konulardan biri olan Muhaceret Affı ile ilgili yaptığı açıkalamarda şu sözlere yer verdi; ‘’Başbakanın talimatı ile ilk etapta Başbakanlık bünyesinde böyle bir çalışma başlattık. Bu çalışmaya İçişleri Bakanlığı’nı ve Çalışma Bakanlığı’nı da davet ettik. Muhaceret Affı’nın ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Pandemiden kaynaklı ayni zamanda ekonomik sektörlerin çarklarını döndürülmesi, iş gücünün tekrar iş hayatına kazandırılması, ayrılmış ailelerin birleştirilmesi ve pandemiden yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için İşçileri Bakanlığı Yabancılar Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısını hazırlayıp Bakanlar Kuruluna sundu. Bunu Bakanlar Kurulu’ndan geçirip Meclise sevk ettik ve komiteden de geçti. Meclis tatile girdiği için bugüne kadar bekledi. Tabi bu yasada biraz değişiklikler yapıldı. Bu yasa; çalışma, ikamet ve öğrenci izni olup cezaya düşen herkesi kapsayacaktır. Turist vizesi ile gelmiş ve cezaya düşmüş kişileri kapsamayacaktır. Pandemi dönemi cezaya düşmüş ise bu yasa turist vizesi ile gelenleri de kapsayacaktır.’’

 

E-devlet…

Amcaoğlu, e- devlet çalışmaları hakkında da bilgi vererek e-devlet çalışmalarının geçmişe göre bayağı ilerleme kat edildiğini belirtti. E-devlet Başbakanlık bünyesinden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesine verildiğini belirten Amcaoğlu; e-nüfus Projesi, Max Projesi, Mekansal Adres ve Kayıt Sistemi çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Daha önce elektronik belge sisteminin hayata geçtiğini hatırlatan Amcaoğlu, tüm devlet kurumları ve belediyelerin hızla bu sisteme dahil olmaya başladığını belirtti.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL