Röportaj

Arasta esnafı sınır kapılarının açılmasını değirlendirdi

Arasta esnafı sınır kapılarının açılmasını değirlendirdi

Arasta esnafı  sınır kapılarının açılmasını değinerek, önümüzdeki süreci KTTO Ekonomi  Gazetesi’ne değerlendirdi.

Betül Uğurlu

Vali Sabun Satış Sorumlusu 

“ Sınır kapılarının açılmasıyla Arasta’ ya çok daha fazla ziyaretçi gelmeye başladı”

Sınır kapılarının açılması gözle görülür oranda bir fayda sağladı. Sınır kapıları açılmadan önce çalıştığım işletme kapalıydı. Hem sınır kapılarının kapalı olması, hem de birçok işletmenin kapalı olması işletmemiz için çok büyük bir dez avantajdı. Yaklaşık bir buçuk yıl kapalı kalmamızın da verdiği bir moralsizlik ile çalışma hayatına geri döndük. Sınır kapılarının kapalı olması sadece Rum tarafından gelen turistleri değil, KKTC’ye gelen turistlerin de dükkânımıza uğramasını etkiliyordu.

“Pandemiyle yaşamayı öğrendik”

Kapılar açıldıktan sonra Arasta’ ya çok daha fazla ziyaretçi gelmeye başladı. Buna bağlı olarak Arasta esnafını da ekonomik anlamda güldürmeye başladı. Eskiyle kıyaslayacak olursak, neredeyse yüzde %80 düşüş var diyebilirim. Arasta’ nın bir anda canlanması sadece Covid-19 pandemisi ile yaşamayı öğrendiğimizi ve böylece normalleşmeye başladığımızı gösteriyor.

Arasta’ nın canlanmasının tek sebebi kapıların açılması değil tabi ki.  Euro’nun TL karşısında değer kazanması, Covid-19 ile yaşamaya alışmamız ve buna karşı toplum olarak korunmayı geliştirmemiz bölgenin canlanmasının diğer sebeplerindendir.

Önümüzde uzun bir kış mevsimi var.  Hava şartlarına bağlı olarak Arasta bu dönemde genel anlamda en sakin zamanlarını yaşıyor. Günümüzde söz konusu yaşam koşulları ile devam edip, normalleşmeye başladığımız ve bilinçli bir toplum olarak hareket ettiğimizi düşünürsek, önümüzdeki yaz da, Arasta eski gösterişli zamanlarını yaşamasa bile, buna ilk adımını atacağını ümit ediyorum.

 

Fehime Arkol Cengiz

Arasta Ercan Amcacık Direktörü

 “Piyasa yavaş yavaş canlanmaya başladı”

Pandeminin ilk başlarında insanlar birbirinden korkuyordu. Dolayısı ile kalabalık içine girmiyorlar, alışveriş yapmıyorlar, sadece bakarak geçiyorlardı. Gelinen son aşamada, insanlar PCR ile geçişlere alıştı ve piyasa yavaş yavaş canlanmaya başladı. Birçok Rum müşterimiz oldu. Gerek toptan, gerek perakende satışlarımıza kapıların açılmasıyla birlikte tekrardan başladık. Sınır kapıların açılması buradaki esnafın büyük bir bölümünün yüzünü güldürdü ve kesinlikle Arasta esnafına fayda sağladı.

Sınır kapıların açılması yalnızca Arasta esnafını değil, ülkemiz turizmini tam anlamıyla olumlu yönde etkilemiştir. Euro’nun yükselmesi ve TL’nin düşmesi, Rumlar için büyük bir avantaj sağladı. Bu durumdan dolayı birçok sektörün canlanmasına sebep oldu. Diğer bir bakış açısıyla, ben eşim ve çocuklar sürekli Güney’e geçiyorken, pandemi döneminden sonra, neredeyse ayda bir veya iki kez Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmeye başladık. Aslında bunun tek sebebi dövizin yükselişine bağlamıyoruz, pandeminin Güney Kıbrıs’ta daha yoğun seyretmesi de geçişlerin azalmasına büyük bir etken.

 

Mehmet Çoban(Arasta Esnafı)

Derici(El İşi Deri Üretimi)

“Açıkca sınır kapıların açılması beni ve işimi direkt etkilemedi”

Yüzde %80 oranında müşterilerim kuzeyde yaşam sürdürmekte. Pandemi döneminde çevrimiçi sipariş alarak ve malzeme temin ederek çalışmalarımı sürdürdüm. Dolayısı ile birçok konuda pandeminin getirdiği olumsuzluklardan etkilenmediğimi açıkça belirtmek istiyorum.

Açıkca sınır kapıların açılması beni ve işimi direkt etkilemedi.  Ancak dolaylı yollardan kesinlikle olumlu bir şekilde faydası oldu. Genel olarak yerli esnafa yönelik yaptığım küçük ve orta boyutlu işlerde hatırı sayılır bir yükseliş oldu. Bölgeyi ziyaret eden turistte kesinlikle göz ile görülür bir canlanma oldu. Bu sebepten dolayı da gerek güneye geçmek gerek ise bölgedeki canlılığı gören yerli halkımız, bu duruma ayak uydurarak Arasta esnafına güzel katkı sağladı.

Geçmişe göre bölgeye olan ziyaretçi sayısında çok büyük farklar olduğu açıkça ortadadır. Özellikle bu günlerde Arasta’da oluşan canlılık gözle görülür derecede artış gösterdi. Bu artış ileriki zamanlarda daha da güzel olacağının bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL