Röportaj

‘‘Havacılık ve Uzay Bilimleri, Otonom Araçlar Mühendisliği programları için görüşme aşamasındayız’’

‘‘Havacılık ve Uzay Bilimleri, Otonom Araçlar Mühendisliği programları için görüşme aşamasındayız’’

DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Hüseyin Özkaramanlı, Ekonomi Gazetesi’ne konuşarak, fakülte hakkında bilgiler verdi.

Fakültemiz üniversitemizin en eski fakültesidir. 1979 yılında yüksek teknoloji endüstrisi olarak kurulduğumuz dönemde, fakültenin içerisinde makine, inşaat ve elektrik mühendisliğine başladık. Daha sonra diğer mühendislik bölümlerimizde eklendi ve mevcut olarak fakültemizde 5 bölümümüz (Makine, İnşaat, Elektrik, Bilgisayar, Endüstri) var. Bu bölümlerimizin altında yürüttüğümüz epeyce programımız vardır. Bütün programlarımız YÖK ve YÖDAK onaylıdır. Önümüzdeki dönemlerde yeni açmayı planladığımız birkaç programımız var. Birisi Bilgisayar Mühendisliğinde Yapay Zeka, Elektrik ve Makine Mühendisliğinde ortak olarak açılacak olan Enerji Sistemleri Mühendisliği programımız olacaktır. Enerji, günümüzde çok önem arz etmektedir. Enerji Sistemleri Mühendisliğimizde; yenilebilir, alternatif enerji kaynakları ve geleneksel enerji kaynaklarını içine alacak bir program olacaktır.

Havacılık ve Uzay Bilimleri, Otonom Araçlar Mühendisliği programları için görüşme aşamasındayız ama önümüzdeki yıllarda fakültemize katacağız. Mühendislik fakültesi, DAÜ’nün en büyük, en köklü ve en eski fakültesidir. Fakültemiz aynı zamanda hem öğrenci sayısı hem de kadro bakımından en büyük fakültesidir. Toplamda 61 unvanlı hocamız vardır.  En önemli konu ise DAÜ Mühendislik Fakültesinin kaliteli eğitim verdiği net olarak söyleniyor. Bunun en önemli göstergesi de aldığımız akreditasyondur. O da dünyanın en iyi kuruluşu olan ABET tarafından verilmiştir. Kuruluştan ilk danışmayı 1998 yılından aldık. İlk akreditasyon 2003-2004 yıllarına denk gelmektedir. 2022 yılında 4.kez ABET gelip mezun verdiğimiz tüm programlarını yeniden akredite edecektir. Geçtiğimiz 2016 döneminde mezun verdiğimiz bütün programlar akredite olmuştur. Kalite anlamında tescillendiğini gösterir. Yabancı ve Türkiye’den gelen öğrenciler, ABET’in değeri çok biliyorlar. Burasını tercih etmelerinin temel sebeplerinden birisi ABET tarafından akreditasyonlu olmamızdır.

Öte yandan öğrencilerimize pratik anlamda, mezun olduktan sonra rahatlıkla iş bulabilmeleri için belirli imkanlar yaratmaya çalışıyoruz. Bunların başında da projeler yer almaktadır ve bizler bu projelere fakülte olarak çok önem veriyoruz. Bu kapsamda birkaç projemiz vardır. Bu projelerin başında ise elektrikli araç projeleri gelmektedir. Bunu gururla söylüyoruz: ‘’Tüm elektrikli araç projelerimiz ve bu bağlamda son projemiz olan Da Vinci de olmak üzere tamamıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından üretilmiştir.’’ Motoru, pilleri, süspansiyon sistemleri gibi aracın tüm parçaları Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından üretilmiştir. Öğrencilerimiz de bu tip projelere çok örnek vermektedir. Bu projelerde kendilerine fazlasıyla katkılar sağlamaktadır. Mezun olup gittiklerinde gerçek bir ürüne katkı koyarak ayrılıyorlar. Bu da hem iş bulmalarını hem de buldukları işin iyi bir iş olmasını sağlıyor. Bu bağlamda geçtiğimiz günlerde Ticaret Odasına bir ziyarette bulunduk ve fakültemizin projelere verdiği önemini, yaptığımız bazı projelerimizi anlattık. Özellikle elektrikli araç projelerimiz, Odanın fazlasıyla ilgisini çekti. Niyetimiz; fakültemizin Sanayi, Ticaret Odasıyla bir araya gelerek ‘’birlikte neler yapabiliriz?’’ noktasında araştırma yapmaktı. Birlikte yapabileceklerimizi ortaya çıkartmaktı. Neticede fakülte olarak bizleri yaptığı birçok işler vardır ve bu işlerin ilgili odalara duyurulması ve onlarında bilgisine getirilmesi önemlidir. Sadece ilgili odalara değil aynı zamanda bunları topluma fazlasıyla kazanç sağlayacaktır. Bu çerçevede ilk ziyaretimizi Ticaret Odasına yaptık. Ziyaretimizde sözleştik ve ileriki zamanlarda yapılacak olan bir workshop ile ilgili çevrelerin ihtiyaçlarının bizlerin fakülte olarak yapabileceğini bir ara gelip, konuşup, tespit edeceğiz. Sonrasında hareketlenmesini sağlayacağız.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL