Röportaj

“Kuzey Kıbrıs’ın üretim yapabilme kapasitesini arttırma hedefi ile hızla yol alıyoruz”

“Kuzey Kıbrıs’ın üretim yapabilme kapasitesini arttırma hedefi ile hızla yol alıyoruz”

Kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Kimya Mühendisiyim. 25 yıldan beri su ve meşrubat sektöründe yöneticilik yapmaktayım. Yaklaşık 2,5 yıldır da bu güzel adadayım. Ektam’a Genel Müdür olarak geçtiğimiz yıl atandım. Daha önce Köprülü’de fabrika müdürü olarak görev yapıyordum. Ektam Kıbrıs Ltd. 1981 yılında Kıbrıs’ta Pepsi Cola ve diğer meşrubat ürünleri üretmek için Tamek Holding sahipleri Güngör ve Melih Sipahioğlu tarafından KKTC’de kurulan ilk uluslararası şişeleme firmasıdır. Bu yatırımla Sipahioğlu ailesi, ada halkına sadece üretim ve istihdam olanağı yaratmamış, aynı zamanda dünyanın en büyük meşrubat markasının KKTC’de üretimini sağlayarak, Kuzey Kıbrıs’a 1974’den sonra konulan ekonomik ambargoların fiilen kaldırması sürecini de başlatmıştır. Bugün Coca-Cola, Burger King, Gloria Jeans vs gibi uluslararası firmalar, KKTC’de varsa bunda Ektam’ın büyük katkısı vardır.

Yerli üretimin önemi gün geçtikçe daha da önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda şu anda yerli üretim olarak neler üretiyorsunuz?

KKTC’de ürettiğimiz 60’a yakın ürünümüz var. Pepsi, Fruko, Seven Up gibi Pepsi ürün grupları yanında Charger enerji içeceği, Tamek Ice tea, Pergama doğal maden suyu gibi kendi markalarımızı da üretiyoruz. Suyumuzla, şekerimizle, yerli tedarikçilerimizle ve her şeyden önemlisi KKTC’nin çalışkan insanıyla ürettiğimiz ürünlerimizi gururla tüketime sunuyoruz, Bu üretimler, sadece İthalatı ve döviz kaybımızı engellemiyor ayrıca muadil yabancı ürünlerin adaya girişlerinde devletimizin vergi gelirlerine katkıda da bulunmuş oluyoruz. Ektam Kıbrıs Ltd. olarak  40 yıldır adanın istihdam kapasitesine katkıda bulunduğumuz gibi  KKTC meşrubat sektörü ve yerli sanayi öğretisi açısından gerçek bir okul olmuş durumdayız. Adadaki üniversite öğrencilerinin önemli bir staj yeri olarak bu görevimize ciddiyetle devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl 40. yaşımızı kutlayacağız. Biz bir fabrikanın ve üretimin ülkeye faydasının ne olduğunu bilen bir sanayi şirketinin temsilcileriyiz. KKTC’de yerli üretimin artmasının ada halkının tüm dünyaya karşı, kendi ayakları üzerinde dimdik durması için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz.

Ürün yelpazenize eklediğiniz ve yerli üretim noktasında yeni bir ürün olan ‘Pergama Doğal Mineralli Suyu’ hakkında bizlere bilgi verir misiniz?

Pergama, Beyarmudu köyünün eski ismidir. Yöre halkı halen kendilerini Pergamalı olarak tanımlamaktadırlar. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Güngör Sipahioğlu tarafından maden suyumuza isim olarak, adayı ve bölgeyi çağrıştırması nedeniyle ‘’Pergama’’ konulmuştur. Pergama doğal mineralli suyunun üretimi, Kıbrıs yer altı sularının (kuyu suları) değerlendirilmesi ve kıymetinin bilinmesi açısından da çok önemli bir projedir. Pergama doğal mineralli suyu bugün ülkemizde satılan, dünya da marka olmuş pek çok maden suyundan, yüksek mineral içeriğiyle daha zengindir. Bu minerallerin İnsan sağlığına katkısı itibariyle en az muadilleri kadar  sağlıklıdır.

Doğal mineralli suyun oluşumu için, yeraltında bulunacak  mineral kayaçlar, insan tarafından  kirlenmemiş su ve yüzlerce yıl gereklidir. Şu anda şişelediğimiz Pergama Doğal Mineralli Su’yu yüzlerce yılda oluşmuş gerçek doğal maden sularıdır. İçinde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal madde içermez. Bunu, yurtiçinde ve Türkiye Devlet Laboratuvarları’nda onlarca kez yaptırdığımız kimyasal, mikrobiyolojik ve radyoaktif analizlerden biliyoruz. Maden suyumuzun taşıdığı  makro minerallerden; kalsiyum ve magnezyum ve flor, kalp kasları, kemik ve diş yapımızın gelişimine büyük  katkı sağlar. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum gibi makro minerallerin yanında selenyum, çinko, demir, iyot, lityum gibi diğer mikro minerallere de ihtiyacımız vardır. Mineraller beslenme sistemimizin en önemli unsurlarıdır. Besin  zincirimizde, proteinler, karbonhidratlar ve vitaminler çok iyi bilinmektedir ve/fakat mineraller eksik alındığında, aldığınız protein ve vitaminler vücutta gerçek anlamıyla tesir gösteremez. Özellikle vitaminler, mineraller olmadan alınırsa istenilen faydayı asla sağlayamaz. Biz Türkler maalesef, yumuşak su içme alışkanlığı olan bir milletiz. Yurtdışına çıkan her Türk boşuna masada yumuşak su arar ve genellikle sağlığımızı yitirdiğimizde doktor tavsiyesi ile eczanelerden mineralleri ilaç olarak alırız. Oysa bu  mineraller madensularının içindedir. Pergama doğal mineralli suyu sağlıklı bir yaşam için günlük olarak ihtiyaç duyduğumuz ‘’su ‘’ olduğu kadar, pek çok makro ve mikro minerali bünyesinde  taşıyan  zengin bir mineral deposudur. Gök Bilimci, Carl Sagan’ın dediği gibi ‘’Hepimiz Yıldız tozuyuz’’ tüm bu nedenlerle, doğal maden suları besin zincirimizin ihmal ettiğimiz önemli bir parçasının tamamlanması için yegâne kaynaktır.

Üretim yaptığınız ürünler iç piyasaya mı yoksa Türkiye’ye ihracat bazında mı yapılıyor?

Türkiye’de Tamek tarafından satılan ürünlerimiz var. Maden suyu için şu anda Libya ve Irak ile görüşme halindeyiz. İhracat konusu için ise, büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde Pergama doğal maden suyu, Charger enerji içeceğimiz ve Tamek Ice tea’mız da yurt dışına  ihraç edilecektir. Pandemi salgını dolayısıyla ihracatta biraz gecikme yaşadık.

Yerli üretim yanında ithalat da yapan bir firmasınız. Peki ithalatta ya da ülkeye geldikten sonra ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanıyor mu?

Tüm dünyayı halen olumsuz etkilemekte olan COVID-19 pandemisinin yüksek olduğu Mart-Haziran 2020 döneminde sadece ihracatta değil iç tüketimde de piyasa daraldığı için üretimlerimizi azaltmak zorunda kaldık. Fakat iç tüketimin normalleşmesi ile birlikte yeniden tam gaz üretmeye ve Türkiye’den getirdiğimiz Tamek ürünlerinin satışına devam ediyoruz.

Firmanızın vizyonu ve hedefleri nedir?

Ektam Kıbrıs Ltd. olarak misyonumuz; 40 yıldır yaptığımız gibi Kuzey Kıbrıs’ın üretim kapasitesine giderek artan ürün çeşitlerimizle katkıda bulunmaktır. Hedefimiz ise hepsi birer KKTC markası olan, Pergama zengin mineralli doğal maden suyumuzu, Charger enerji içeceğimizi ve Tamek Ice tea ürünlerimizi tüm dünyaya satıyor olmaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL