Röportaj

Amcacık Direktörü Cengiz: ‘‘Pandemi süreci bizleri fazlasıyla etkiledi’’

Amcacık Direktörü Cengiz: ‘‘Pandemi süreci bizleri fazlasıyla etkiledi’’

Ercan Amcacık Direktörü Ercan Cengiz, yıllardır sektöre hizmet verdiklerini anlattı ve Arasta Bölgesi olarak pandemi döneminde yaşamış oldukları sıkıntıları paylaştı. Amcacık, “Süreç bizleri çok fazla etkiledi. Birçok esnafımız dükkanlarını kapattı. Bazıları kapıların açılmasını bekliyorlar, bazıları maalesef ki battılar, bazıları ise sürecin atlamasını bekliyor. Bu dönemde esnaf kendini ayakta tutabilme, batmamaya çalışıyor” dedi.

Kendinizi tanıtır mısınız?

1970 yılında Vadili’de doğdum. Eğitimimi Açık Öğretim Üniversitesi’nde tamamladım. Mevcut işimizi babam yaklaşık 50 yıl kadardır devam etmekteydi. Bizler de babamızdan aldığımız bayrağı, ilkokuldan itibaren işimize gelerek, sıkı sıkıya bağlanarak dalgalandırmaya başladık. Yaklaşık 35 yıldır sektörümüzde hizmet vermekte ve işletmemizi çalıştırmaktayım. Babamız rahmetli olunca abimle birlikte işimizi yürütmeye devam ettik. Daha sonra abim de rahmetli oldu ve şu anda işletmeyi ayakta tutma mücadelesi içerisindeyim. Kardeşlerim de ara sıra bizlere yardım etmektedirler.

Pandemi sürecinin özellikle Arasta Bölgesini fazlasıyla etkilendiğini görmekteyiz. Bu bağlamda neler düşünüyorsunuz? Neler yaşadınız?

Maalesef Arasta Bölgesi %70-80 oranında olumsuz etkilendi. Lokmacı Sınır Kapısı’nda bulunmamızdan dolayı Rum tarafından gelen birçok müşterimiz vardı. Ancak kapıların kapanmasıyla müşterilerimiz gelemez oldu. Dönem dönem irtibata geçtik ve kendileri bizlere ‘’sipariş ettiğimiz malzemelere nasıl ulaşacağız? Bizlere ürünlerimizi getirebilir misiniz?’’ diye soruyorlar. Bizlerde elimizden geldiğince, bazı arkadaşlarımız veya dostlarımız vasıtasıyla uzun zamandır yanımızda kalan siparişlerini gönderebildik. Fakat bunlar bir elin parmaklarını geçemeyecek kadardır. Dolayısıyla bu süreç bizleri çok fazla etkiledi. Birçok esnafımız dükkanlarını kapattı. Bazıları kapıların açılmasını bekliyorlar, bazıları maalesef ki battılar, bazıları ise sürecin atlamasını bekliyor. Bu dönemde esnaf kendini ayakta tutabilme, batmamaya çalışıyor. Dükkan kirasını, işçisini ödeyebilmeyi ve evde kalan ailesini idame ettirebilmek için mücadele veriyor. Umuyorum ki birkaç ay içerisinde eskisi gibi olmasak bile, yavaş yavaş rayına oturacaktır. Birkaç sene içerisinde de tam anlamıyla bu günleri atlamayı umut ediyoruz.

Pandemi süreci içerisinde maske üretimi yaptınız mı? Kumaş tedarik etmede sorun yaşadınız mı?

Maske üretmedik. Sadece ihtiyacımız olduğu kadarı için kendimize ürettik. Ancak kumaş üreten firmalara kumaş verdik. Pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluşa kumaş tedarik ettik. Elbette süreç içerisinde malın bizlere ulaşması, dağıtımı gibi birçok sorunla karşılaştık, ama elimizde mevcut olan kumaşlar ile idare ettik.

Ticaret Odası’nın çalışmalarını değerlendirir misiniz?

Başta başkanımız Sayın Turgay Deniz ve yönetimi çalışmalarını yakinen takip ediyoruz, yaptıkları tüm çalışmalardan da memnunuz. Ticaret Odası pandemi sürecinde de bizlere, esnafa ve tüccara her türlü konuda destekçi olmaya çalıştı ve imkanları çerçevesinde bizlere yardımcı oldu. Bu yardımların ve desteklerin her zaman devam edeceğine de inancımız sonsuzdur.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL