Röportaj

Renklerin şehri Lefkoşa

Renklerin şehri Lefkoşa

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, belediye projeleri hakkında bilgi verdi pandemi sürecini değerlendirdi.

Modern, düzenli ve herkesin ihtiyacına cevap verecek çok fonksiyonlu Yeni Açık Pazarı hem Lefkoşa’mıza hem de ülkemize kazandırmayı yine beraber başarıyoruz. Özker Özgür Caddesi’nde yer alan atıl alan değerlendiriliyor ve tüm halkımızın kullanımına Ocak 2021’de sunuyoruz.

Bodrum Kat

85-86 kişilik küçük amfi salonun kullanılabilecek şekilde tamamlanacak. Bunun yanında kulisler, tuvaletler ve çok amaçlı toplantı odası tamamlanacaktır.

Zemin Kat

İdari ofis binası, bölgeye hizmet vermesi planlanan vezne, kafeterya binası (iç mekan servis + mutfak 95m², teras 120m²) ihalede binayı kiralayın bitireceği şekilde kiralanacaktır.

1.Kat

Toplam 260 metrekarelik alan olup gençlik meclisinin faaliyetlerinde kullanması hedeflenmektedir. Katlar arası erişim engelsiz olup binada asansör bulunmaktadır.

Yeni açık pazarın maliyetinin genel toplamı 7,430,562.13.-TL’dir. Bunun 1,667,692.19.-TL’si TC yardımı olup 5,762,869.94.-TL’si ise LTB öz kaynağıdır. Yeni Açık Pazar, sadece pazar günleri değil farklı günlerde de hizmet verecektir. Bu kapsamda pazar günleri dışında Üretici ve Zanaat Pazarı, Sezon Sonu Ürünleri Pazarı, 2. El Araba Pazarı, Organik Pazar ve Kadın Emeği Pazarı gibi farklı pazarlar birlikte tanıtım ve organizasyonlar, konserler, özel günler (Yeni yıl pazarı vb.), kermesler gibi etkinlikler de yeni açık pazarda yer alabilecektir.

İdari Binada bulunan Kafeterya haftanın her günü hizmet verecek şekilde ihale edilip kiralanacaktır.

Lefkoşa için vizyonunuz ne idi. Hayallerinizi bu kentte gerçekleştirebildiniz mi?

2014 yılında “Lefkoşa’nın tek rengi yoktur, tek kokusu yoktur. Lefkoşa’nın güzelliği de buradan gelir zaten. Lefkoşa’da kokular hep birbirinin içine geçer. Lefkoşa, renklerin iç içe geçtiği bir yerdir. Yeter ki tüm renkleri kucaklayabilelim..” demiştik. Şehirle Lefkoşalıları barıştırmak gerekiyordu. İlk dört yıl için hedefimiz şehrin yeniden düzlüğe çıkabilmesi, sürdürülebilir ekonomik yapı oluşturulması ve belediyenin personel gücünün toplumsal faydaya döndürülebileceği sosyal belediyecilik uygulamalarını hayata geçirebilmekti. Bu konuda çok çalıştık, Lefkoşalılar da tüm süreçte yanımızda oldular. Bu nedenledir ki 2018 yılında Lefkoşalılar yeniden bu görevde devam etmemiz için %52’lik ciddi bir destek göstermiştir. Denetlenebilen, hesap veren, açık ve şeffaf bir yönetimi anlayışı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sorunun ikinci kısmına geldiğimizde, İmar planlarının amacı şehrin kontrollü gelişimini altyapısı ile artan nüfusa ve kullanımlara göre planlamaktır. Lefkoşa İmar Planı 1999 yılında yayınlandı. Beş yılda bir revize edilmesi gereken imar planlarında bu süreçte siyasi basıklarla merkezi hükümet tarafından esasa ilişkin 2012 yılında merkezi iş hanı yaratılmasına dair değişiklik büyük bir yapılaşma potansiyeli yaratmıştır. Bu plan değişikliklerinde yeterli altyapı olup olmadığı sorgulanmadan değişiklikler yapılmıştır. Bu noktada imar planlarında değişiklik yetkisinin belediyelere verilmesi imar planlarında gelişim ile birlikte altyapının da planlanması ve böylece şehirlerin daha planlı gelişmesini sağlayacağı da aşikardır.

Lefkoşa’nın turizm kenti olması tarihi dokusu çok önemli. Bu konuda nasıl bir yol izlendi. Yani bu dokunun korunması ve geleceğe taşınması için neler yapıldı?

Belediyemiz 1979 yılında Sn. Mustafa Akıncı döneminde başlayarak iki toplumlu olarak UNDP finansmanı ile yapılan Lefkoşa Master Plan vizyonu çerçevesinde surlar içinde yatırımlara devam etmektedir. İki toplumlu yapılan planda kapıların açılacağı vizyonu ile Lokmacı çevresi, Arasta çevresi ardından Selimiye Meydanı çevresi ve benim dönemimde ise Asmaaltı Sokak ve Kumarcılar Hanı Meydanı yayalaştırıldı. Asmaaltı yayalaştırma bölgesinde tarihi dokuya ve estetiğe uygun şekilde hazırlanana gölgelendirme projemiz ve Girne Caddesi için yarışma ile hazırlanan proje için mali kaynak arayışımız devam etmektedir. Lefkoşa şehrinin turizm değerini turizm sektöründe de yer almış bir birey olarak çok iyi biliyorum. Görev süremiz boyunca bir yandan Lefkoşa’yı normale döndürmeye çalışırken bir yandan da turistik değerine yönelik çalışmalarımız oldu.

Asmaaltı yayalaştırma projesini tamamlamamız şehrin turizmine yapılan en büyük yatırımların başında geliyor. Bu sayede bölge özellikle genç girişimcilerin cazibe merkezi haline geldi, turistler ve ülkemizdeki herkes için buram buram tarih tüten bir bölgede keyifle gezilecek, güzel ve rahat vakit geçirilecek bir şekilde dönüşümü sağlandı.

Önümüzdeki iki yıl Lefkoşa için planınız nedir? Lefkoşa’nın geleceğini nasıl görüyorsunuz

8 Milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla çok fonksiyonlu yeni açık Pazarı şehrimize kazandıracağız.

Burada biz sadece bir açık pazara yaratmıyoruz, kent ve kent insanının sosyalleşme süreçlerine etki edebilecek, kültür sanattan, kadın emeğinin güçlendirilmesine, yarı açık yarı kapalı etkinliklerin de içerisinde yer alabileceği bir sosyal merkez inşa ediyoruz.

Çok fonksiyonlu açık pazarın bitirilmesine paralelle, Lefkoşa için milat olabilecek yeni terminal projesi ve Kültür Sanat sarayının bitirilmesi ivedilikle hız kazanacak. Burada iş insanlarımızın gücünü kamunun gücüyle birleştirebilecek Kamu özel ortaklıkları gündeme gelecektir. Bu konuda yaptığımız ön çalışmalar tamamlanma aşamasına gelmiş durumdadır.

AB finansmanı ile 50 Milyon TL’nin üzerinde bir yatırım ile Kanlıdere’nin ıslahı ve Lefkoşa Şehir Parkuru projesinin yapım çalışmalarına 2021 yılının ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor. Elbette bu süreçte tek belirleyici mekanizma LTB olmayacaktır. AB’nin de Kıbrıs Türk toplumuna ödevleri ve sorumlulukları vardır ve bu projesinin bir an önce hayata geçmesi için onların da kararlarını daha hızlı ve daha etkin vermeleri gerekmektedir. Proje kapsamında bisiklet yolu, yürüyüş yolları, açık hava tiyatrosu, çocuklar için oyun alanları, restoran ve kafeler, botanik bahçe, spor alanları, estetik anlayışla tasarlanmış şehir mobilyaları bulunuyor. Bir yandan bölgedeki habitatı korurken, Lefkoşalı’nın huzurlu ve doğal ortam ihtiyacını da karşılayacağız. Sanat, spor, kültür ve yeşil alanın birleştiği bu ortam Lefkoşalılara rahat bir nefes aldıracak.

Yapım çalışmasına başlanan, AB finansmanı ile 100 Milyon TL’nin üzerinde bir maliyetle Lefkoşa’nın 30 yıl sonraki nüfus gelişimini dikkate alarak hazırladığımız Lefkoşa Ana Taşıyıcı Kanalizasyon Hattı Projesi 2021 yılı içinde tamamlanacaktır. Şehrin böbrekleri sıfırlanacak, temiz, kanalizasyon kokusundan tamamen arınmış bir başkent olacağız.

Özellikle yoğun kullanımlı caddeler ve ana arterler hem motorlu araçlar hem de bisikletler ve yayalar için güvenli ulaşım ve erişilebilirlik hedefiyle yenileme çalışmalarına 2021 yılının ortasında başlamayı hedefliyoruz. Değişim ve dönüşüm sağlayacak yol ve kaldırım çalışmalarına 3E (Estetik, Ekolojik, Ekonomik) vizyonumuza uygun ve şehrin kimliğini öne çıkaran çevre düzenlemeleri de güvenlik ve erişilebilirlikten ödün vermeyecek şekilde entegre edilecektir. İlk etapta 20 milyon TL yatırım planı yaptığımız bu alanda çalışmalarımız Mehmet Akif Caddesi’nden başlayacak, ardından da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı, Mustafa Ruso Caddesi ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi-Ali Rıza Efendi Caddesi ile devam edecektir. Elbette bunu yatırım kredisi kullanarak yapmayı planlamaktayız, bu konuda karar merci olan belediye meclisimizin de önüne düzgün bir finansman çalışması ile çıkıp şehrin ihtiyacı olan yatırımları yapma kararlılığındayız.

Hamitköy’ün tümünün ve kısmi olarak Dumlupınar’ın kanalizasyon sorununa kalıcı bir çözüm getirecek AB finansmanı ile 50 Milyon TL’nin üzerinde bir maliyet olan altyapı projemize 2021 yılının ilk yarında başlamayı hedefliyoruz.

Şiddete Karşı Yan Yana projemiz kapsamında AB finansmanı ile ve 3 Milyon TL yatırımla Avrupa Konseyi tarafından belirlenen ilkeler ve standartlarla uyumlu, daha geniş kapasiteli ve daha donanımlı bir sığınma evi inşaatı 2021 yılında tamamlanmış olacak.

Bir yandan özel gereksinimli bireylerin sosyalleşmesi bir yandan da ailelerin hayatlarını kolaylaştırmak hedefiyle kurulacak ‘‘Engelsiz Ev’’ günün ve gecenin belirli saatlerinde randevu sistemiyle çalışacak olan “Engelsiz Ev” 2021 yılında hizmet vermeye başlayacaktır.

Planlı atık yönetiminin birinci adımı üretilen atık miktarının azaltılmasıdır. Bunun için de kullanılmış ürünlerin çöpe gitmek yerine el değişerek veya yenilenerek kullanılmasını teşvik etmek gerekiyor. 2021 yılında hizmet vermeye başlayacak olan Lefkoşa Paylaşım Mağazası bir yandan bu amaca hizmet ederken diğer yandan da sosyal ve ekonomik mahrumiyetle mücadele eden Lefkoşalılara “ücretsiz alışveriş” imkanı sağlayacak.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL