Türkiye Ekonomi Haber

TL, %5 eridiği haftanın son gününde toparlanma peşinde

TL, %5 eridiği haftanın son gününde toparlanma peşinde

Türk Lirası için kritik bir ajandanın geride kaldığı hafta boyunca yükselen oranda değer kaybederken, özellikle dolar karşısındaki kayıplarıyla dikkati çekti.

Dolar/TL kuru KKTC dışındaki piyasalarda bu hafta üst üste 4 günlük yükselişle birlikte 8.70’in üzerine kadar tırmandı, KKTC’de ise 8.70’i aştı.

Türk Lirası için oldukça sorunlu geçen haftada dolar/TL‘de 8.30’dan başlayan yükseliş hareketiyle birlikte TL’deki toplam değer kaybı %5’e yaklaştı.

Bugün kayıplarını biraz olsun telafi etme peşinde olan TL, sabahın ilk saatlerinde yatay bir seyir izledi. Ancak, öğleye doğru yukarıya doğru hareketlendi.

Türkiye piyasasında Saat 11.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.45 düşüşle 8.6714 seviyesinde, Euro/TL %0.30 düşüşle 10.3399 seviyesinde, sterlin/TL de %0.59 düşüşle 12.0504 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.69 TL’den, Euro 10.35 TL’den, sterlin de 12.08 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.63 TLEuro’da 10.30 TL, sterlinde 12.02

TL düzeyinde.

Küresel piyasalarda ise yatırımcılar faiz artırımları için 2023’ü öngören Fed’in açıklamalarının başka nasıl yansımalarının olacağını kestirmeye çalışıyorlar.

Dolar endeksi iki aydan uzun sürenin en yüksek seviyesi olan 92,010’u gördü ve %1.5 ile haftayı Eylül’den bu yana en yüksek kazanımla bitirmeye hazırlanıyor.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN YILIN SON AYLARI…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise dün bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak %19’da sabit bırakırken, enflasyon raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Banka hali hazırda %17 civarındaki enflasyonun üçüncü çeyrek sonu dördüncü çeyrek başında düşüşe geçeceğini öngörüyor piyasanın enflasyonda düşüş beklentisi ise Kasım-Aralık ayları öne çıkıyor.

TCMB’nin erken faiz indirimi beklentisinin ortadan kalkması gerektiğine ilişkin açıklamalara rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşımaya devam ediyorlar. Bu da TL‘de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. Ancak TCMB bugüne kadar faiz indirimi yönünde bir adım atmış da değil.

Bankacılara göre dünkü PPK’da faiz indirim yönünde bir sinyal yer almadı. Ancak yine de beklentiler TL‘de belirgin kayıplar görülmemesi halinde bankanın bir an önce indirime gideceği yönünde. Bu beklenti de siyasilerin düşük faiz istekliliğinden kaynaklanıyor.

İşlemciler faiz indirim beklentilerinin Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yoğunlaştığını belirtiyorlar. Temmuz ayı için de beklenti yer alsa da dünkü PPK sonrası bu fiyatlama azalmış görünüyor.

JP MORGAN: FAİZ İNDİRİMİ BASKISI RİSK

JPMorgan dün yayımladığı raporunda enflasyonda belirgin düşüşü Kasım ayında beklediğini ve TCMB’nin PPK notunda atıfta bulunduğu Nisan enflasyon raporu patikasının da benzer bir patikaya işaret ettiğine dikkat çekerek, “Bu TCMB’nin faizleri yıl sonuna kadar sabit tutmak istediğini gösteriyor. Ancak TCMB’nin faiz indirimine bu tarihten önce gitmesi için baskının artmasına yönelik risk bulunuyor” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim çağrısına da dikkat çekilen JPMorgan raporunda, ilk faiz indiriminin Eylül ayında beklendiği belirtildi.

Bankanın küresel gelişmeler ve maliyet bazlı fiyat baskıları nedeniyle indirim için daha çok beklemesi gerekebileceğine ancak buna rağmen erken bir faiz indirimi riskinin de yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL