Türkiye Ekonomi Haber

Türk Lirası kritik süreçte değer kaybediyor: Dolar 8 TL’yi geçti

Türk Lirası kritik süreçte değer kaybediyor: Dolar 8 TL’yi geçti

Türk Lirası beklenildiği gibi Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yaptırım haberleriyle düşüşe geçti.

AB Liderler zirvesinden gelen ilk açıklamalara göre Türkiye için şimdilik ‘ağır bir yaptırım’ söz konusu değil. Ancak, Donald Trump, ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladı.

Her an açıklanabileceği bildirilen yaptırımlara Türkiye tarafından verilecek yanıt ve ABD’den gelmesi olası ileriye dönük mesajlar izlenecek.

AB Liderler zirvesinden gelen haberlere göre ise Doğu Akdeniz nedeniyle daha önce yaptırım uygulanan Türk şirketleri ve vatandaşlarına yönelik kısıtlayıcı tedbir listesine ek yapılmasına karar verildi. Bildiride, Mart 2021’e kadar ilişkilerin durumu ve diğer seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi.

DOLAR 8 TL’Yİ AŞTI

Doların uluslararası piyasalardaki zayıf seyrine rağmen TL, ABD’nin kısa süre içinde Türkiye’ye dar kapsamlı da olsa yaptırım başlatacağı haberinin ardından %1’e yakın kayıpla 7.92’yi aştıktan sonra güne 7.90 seviyesinden başladı. Ancak, öğleye doğru hızlı bir çıkış dalgası yakaladı.

Piyasalarda haberlerin duyulmasıyla birlikte TL’nin son dönemlere kıyasla hızlı bir düşüşe geçtiği izlendi.

Türkiye piyasalarında saat 11.00 sıralarında dolar/TL günlük %1.40 artışla 8.0020, Euro/TL %1.30 artışla 9.6955 ve sterlin/TL de %0.77 artışla 10.5644 seviyesinden işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 8.05 TL’den, Euro 9.76 TL’den ve sterlinde 10.64 TL’den satılıyordu.

ŞİMDİLİK KARAMSARLIK YOK

Türkiye’de Dünya gazetesine konuşan piyasa uzmanları haftanın son günü itibarıyla oluşan yoğun gündemi ve piyasa tepkilerini özetledi:

Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, hem AB Liderler Zirvesi hem de ABD’den gelecek olan yaptırım kararlarının piyasalarca kısmen fiyatlanmış riskler olduğuna işaret etti.

Bugün yaşanan gelişmeleri değerlendiren Kuru, “TL varlıklar açısından hem AB liderler zirvesindeki Türkiye gündemi, hem de ABD’de CAATSA yaptırımlarının aynı günlere denk geldiği kritik bir dönemdeyiz. Haber akışı çok hızlı belki kalıcı bir yorum yapmak için erken ancak AB liderler zirvesinden Avrupa Türkiye ekonomik ilişkilerini zedeleyecek kadar güçlü bir yaptırım gelmeyecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

ABD tarafında AB’ye kıyasla belirsizliğin biraz daha fazla olduğu yönünde görüş veren Kuru, “Trump’ın CAATSA yaptırımlarına yönelik bir kararı imzaladığı spekülasyonları olsa da bu konuyla ilgili görüşleri önceden bilindiği için olası bir karar gelse bile bunun düşük perdeden bir adım olması daha yüksek ihtimal görünüyor. ABD – Türkiye ilişkileri ve bunun TL varlıklara yansımasıyla ilgili asıl belirsizlik Biden’ın görevi devralmasının ardından Türkiye politikalarına ilişkin izleyeceği tutum netleştikten sonra ortadan kalkacak gibi görünüyor, piyasalar şuan bu konuyla ilgili kötüyü fiyatlamıyor diyebiliriz.”

DOLAR İÇİN 7.60 SEVİYESİNİ…

Yaptırımlara yönelik haber akışının piyasaya etkilerini değerlendiren Soner Kuru, yaptırım risklerinin alt perdeden sonuçlanması durumunda dolar/TL kurunda bir miktar daha gevşeme yaşayabileceğini ve bu senaryoda 7.60’ların kritik seviyeler olarak ön plana çıkabileceği görüşünde. Kuru’nu değerlendirmeleri şöyle:

“Özetle yaptırımlar gündemde hem AB hem ABD tarafında güçlü bir adım şimdilik beklenmiyor ancak sorunlar masada olmaya devam edecek. Borsa tarafında son dönemde atılan normalleşme adımları ve ekonomi politikalarındaki değişikliğin bankacılık ve sanayi hisseleri üzerinden piyasayı taşımaya devam ettiğini görüyoruz. Kur tarafında ise %15 faize ve atılan normalleşme adımlarına rağmen 7.90 ortalamalardaki seviye bize tansiyonun yüksek olduğunu gösteriyor. Jeopolitik risklerin ağırlıklı fiyatlandığı piyasa burası gibi görünüyor. Şimdilik olduğu gibi yaptırım konuları alt perdeden sonuçlanırsa Dolar/TL tarafında bir miktar daha gevşeme bekleyeceğiz. Teknik olarak 7.60 seviyesini önemsiyoruz, buranın altında kalıcılık sağlanmadığı sürece tansiyonu yüksek görmeye devam edeceğiz.”

EK NEGATİF BAŞLIK OLMADIKÇA…

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek’in, sabah notunda değerlendirmesi ise şöyle: Türk lirası Asya seansı işlemlerinde 7.88-7.90 aralığında işlem görüyor ki hatırlatalım, geride kalan günün ikinci yarısında global risk iştahındaki dalgalanma ile mevcut seviyelere haber öncesinde hareketlenme göstermişti. Gelişmelerin ciddi ölçekte negatif etki yaratmasını şu aşamada beklemiyoruz. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir.

Bir bankanın Hazine işlemcisi ise ABD ve AB’nin eş zamanlı olarak yaptırım açıklamasını “olumsuz” olarak nitelerken, kısa vadede yaptırımların Türkiye ekonomisine doğrudan bir etkisi olmayacağına dikkat çekerek, “Yaptırım gündemini aslında biraz detaylı değerlendirmek gerekiyor… Yaptırımlar burada kalacaksa önümüzdeki dönem fiyatlama pozitife bile evrilebilir. Ancak söylemlerden mevcut yaptırım sürecinin önümüzdeki dönemde belirgin hale gelebileceğini bunun da TL üzerinde orta vadeli bir risk unsuru olarak kalabileceğini anlıyoruz. AB ve ABD’den önümüzdeki dönemde uzlaşma yönünde mi yoksa daha fazla yaptırım geleceği yönünde mi mesaj verilecek TL üzerinde belirleyici olacak.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL