Türkiye Ekonomi Haber

Türk Lirası’nın dibe vurduğu günde KKTC’de koltuk savaşları başladı

Türk Lirası’nın dibe vurduğu günde KKTC’de koltuk savaşları başladı

Türk Lirası’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun dün sürpriz bir kararla faizi değiştirmediğini açıklamasından sonra yaşanan ağır çöküş bugün de sürüyor.

DolarEuro ve sterlin gibi önemli para birimleri dün TL tarihi boyunca ulaştıkları en yüksek değerleri bir kez daha aşarken, bugün de yükselişlerini sürdürüyor.

KKTC’de dolar 8 TL’yi, Euro 9.45 TL’yi, sterlin de 10.50 TL’yi geçti. TL’de yarım günlük kayıplar %1’e yaklaştı.

Halkın geçim derdine düştüğü bugünlerde hükümet ile diğer siyasilerin gündemi ise bambaşka. Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın 5. Cumhurbaşkanı olarak yemin edeceği bugün; UBP’de genel başkanlık savaşı başladı. Bu savaşla birlikte “Genel başkan kim olursa Başbakan da o olacak” anlayışıyla, yeni hükümet senaryoları konuşuluyor.

TL’DE ÇÖKÜŞ SÜRÜYOR

TCMB’nin dünkü kararın ardından 7.97’nin üzerine çıkarak rekor tazeleyen dolar/TL, haftanın son işlem gününde 7.97’nin üzerinde değerleniyor.

Türkiye piyasalarında saat 11.45 itibarıyla dolar/TL günlük %0.50 artışla 7.9730, Euro/TL %0.77 artışla 9.4425, sterlin/TL’de %0.70 artışla 10.4465 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 8.01-8.03 TL aralığında Euro 9.47-9.48 TL aralığında ve sterlin de 10.49-10.50 TL aralığında alıcı buluyordu.

JEOPOLİTİK RİSKLER

Türkiye piyasalarında dün tüm dikkatlerin çevrildiği TCMB’nin dövizleri sıçratan faiz kararının ardından gözler yeniden jeopolitik gelişmelere döndü.

Özellikle Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz gelişmeleri yakından izlenmeye devam edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumunun çok sert olduğunu fakat ortak bir yol bulabileceklerini ifade etti.

Doğu Akdeniz’de de Navtex üzerinden karşılıklı hamleler devam ediyor. Türkiye dün Araştırma Gemisi Oruç Reis için yeni bir Navtex yayınlayarak araştırma süresini 27 Ekim’e kadar uzattı.

Türkiye’de beklenen önemli bir veri bulunmuyor. TÜİK tarım ürünleri üretim tahmini, TOBB açılan ve kapanan şirket rakamlarını açıklayacak.

Sosyal Medyada Paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL